Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ορκος τιμής στους εκτελεσμένους του Λαζαρέτου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο ηρωικό και ποτισμένο με το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών Λαζαρέτο πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου με διακριτή την παρουσία της νεολαίας που συνέρρευσε στο μικρό αυτό νησάκι - τόπο μαρτυρίου - για να τιμήσει τους κομμουνιστές και αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν εκεί από το αστικό κράτος την περίοδο 1946-1954.

Οι διοργανωτές παρουσίασαν μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν και μέλη των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, βασισμένο σε κείμενο του Κώστα Κάρρα με την επιμέλεια της Ρούλας Καρδάμη.

Ξεχωριστή στιγμή στη φετινή εκδήλωση αποτέλεσε επίσης η ανάγνωση χαιρετιστήριου μηνύματος της οικογένειας του Αγάπιου Μπουμπούνα, ο οποίος το 1949, σε ηλικία 29 ετών, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο από το αστικό κράτος για την ηρωική δράση του ως μαχητή του ΕΛΑΣ και αλύγιστου κομμουνιστή.

Στην επιστολή η οικογένεια σημειώνει: «Δεχθείτε τον χαιρετισμό μας στην εκδήλωσή σας, στη μνήμη των αγωνιστών του λαού που εκτελέστηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων και ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς Αγάπιος Μπουμπούνας. Καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από το αστικό κράτος για την ηρωική του δράση, ως μαχητής του ΕΛΑΣ και αλύγιστος κομμουνιστής, στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το 1949, σε ηλικία 29 ετών. Στέλνουμε τον χαιρετισμό μας στο Κόμμα που τίμησε με τη δράση του κι έδωσε τη ζωή του, στο Κόμμα που τον τιμά μέχρι σήμερα φροντίζοντας να μείνει ζωντανός, αντιπαλεύοντας τη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας. Συνεχίζουμε στα χνάρια του, πιστοί στα ιδανικά του και των αλύγιστων συντρόφων του για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η κόρη του Μαρίνα Μπουμπούνα - Καραπιπέρη, η εγγονή του Μαρία Καραπιπέρη, τα δισέγγονά του Διονυσία, Αντώνης και Μαρίνα Διβόλη».


Παράλληλα ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους προκάλεσε και η παρουσία του εγγονού του Νικόλαου Σιφοδασκαλάκη, που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο στις 4/11/1947 σε ηλικία 35 ετών, ο οποίος εκπλήρωσε μια προσωπική του υπόσχεση να καταθέσει σεμνά λίγα λουλούδια στο κενοτάφιο του παππού του.

Οπως ανέφερε στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Λασθιωτάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η ιστορία της νησίδας Λαζαρέτο, όπως και των φυλακών της Κέρκυρας, δεν αφορά μόνο ή αποκλειστικά τα στενά όρια της Κέρκυρας, καθώς η πλειοψηφία των φυλακισμένων και εκτελεσμένων ήταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Το άκουσμα και μόνο της λέξης Λαζαρέτο, σημείωσε, αγγίζει και συγκινεί κόσμο από το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον των εκτελεσμένων σε όλη την επικράτεια».

Υπενθύμισε ότι οι φυλακές της Κέρκυρας αποτέλεσαν τον προθάλαμο για όλους τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο, από τα κελιά της οποίας πέρασαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και εκατοντάδες άλλοι αγωνιστές, όπως οι ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης και Χαρίλαος Φλωράκης, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Αρης Βελουχιώτης, ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο Μήτσος Παπαρήγας και μία ατελείωτη λίστα κομμουνιστών και αγωνιστών. Στις φυλακές της Κέρκυρας επεσήμανε οδηγήθηκε το 1938 ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος, που υπέστη τα πάνδεινα για να υπογράψει δήλωση μετάνοιας, αλλά στάθηκε αλύγιστος μέχρι το τέλος, με αποφασιστικότητα, σεμνότητα και ηρωισμό.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Λασθιωτάκης απηύθυνε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης, ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της περιοχής και να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σφαγεία. Στη συνέχεια επισήμανε ότι και τότε και σήμερα το Κόμμα παλεύει παντού για να μπαίνει όλο και πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η άρχουσα τάξη και η εξουσία της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι κομμουνιστές μέσα από την καθημερινή μας δράση «να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας και στην αποστολή μας σε όλες τις συνθήκες, σε κάθε απότομη καμπή της ταξικής πάλης».

Μετά την επιστροφή από το Λαζαρέτο ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλατεία του Μαντουκιού, αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ