Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή με τα στοιχεία αποδήμων

Πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ επέβαλε στη ΝΔ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), για το σκάνδαλο με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων πριν τις ευρωεκλογές, που επιβεβαίωσε το διάτρητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου.

Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα 10.000 ευρώ στον Νίκο Θεοδωρόπουλο, στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος είχε συμμετοχή στη διαχείριση των αρχείων αυτών, και στον Μένιο Κορομηλά για τη διαβίβαση των δεδομένων. Προηγήθηκε απόφαση της Αρχής τον Μάη για πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, που επεξεργάστηκε το προερχόμενο από το ΥΠΕΣ αρχείο με σκοπό την αποστολή e-mail σε όλους τους εκλογείς που περιέχονταν σε αυτό.

Σύμφωνα με την απόφαση, «από τη διαδικασία και τα στοιχεία του φακέλου προέκυψε αναμφίβολα ότι το επίμαχο αρχείο παρανόμως εξήχθη από το υπουργείο Εσωτερικών και από άγνωστο πρόσωπο απεστάλη στον Μένιο Κορομηλά, από τον τελευταίο στον Νίκο Θεοδωρόπουλο και από τον τελευταίο στην Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου. Από το σύνολο των ανωτέρω προκύπτει ότι η διακίνηση του επίμαχου αρχείου παραβίασε τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και πρέπει να αναζητηθεί και να προσδιοριστεί ένας ή περισσότεροι υπεύθυνοι επεξεργασίας κατά τα ανωτέρω». Την ίδια ώρα βέβαια η Αρχή αφήνει και παραθυράκια, ότι τάχα «ούτε όμως αποδείχθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία το έλαβε μέσω των κομματικών καναλιών επικοινωνίας και ότι το είχε στα συστήματα αρχειοθέτησης της».

Από πλευράς της ΝΔ, πηγές ενημερώνουν ότι «διαφωνεί με το συμπέρασμα της Αρχής» και προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης, καθώς δεν υπάρχει υποτίθεται καμία εμπλοκή της ΝΔ αλλά... μόνο «αυτοτελώς από τα ελεγχόμενα πρόσωπα».

Στο μεταξύ, όλο αυτό το αίσχος, με τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων του εξωτερικού να γίνονται «φέιγ βολάν» στα χέρια της ΝΔ, με βάση και τη διάτρητη διαδικασία με τη σωρεία καταγγελιών στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την απαγόρευση ψήφου στα προξενείου, μόλις προ ημερών από την Αστόρια ο πρωθυπουργός το βάφτιζε «επιτυχία και ικανότητα του κράτους να οργανώσει το σύστημα επιστολικής ψήφου», προαναγγέλλοντας ότι έρχεται νέο νομοθέτημα για να το επεκτείνει και στις βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ