Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μεθοδεύουν κατάργηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

Στο στόχαστρο κυβέρνησης - εφοπλιστών το ΠΔ 70/90

Αντιμέτωποι με τη ραγδαία υποβάθμιση του δικαιώματός τους ακόμα και να ζουν βρίσκονται οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία, όπως απέδειξε και με την πρόσφατη βάρβαρη επίθεση των κατασταλτικών της μηχανισμών σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, έχει αναγάγει τα συμφέροντα των εφοπλιστών σε «ιερό και όσιο», μετά την υπονόμευση του σημαντικού ρόλου των μεικτών 5μελών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σπεύδει τώρα να «βάλει χέρι» στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν κατακτήσει οι εργατοτεχνίτες με το οποίο προσδιορίζονται τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα επισκευαζόμενα πλοία. Ο λόγος γίνεται για το Προεδρικό Διάταγμα 70/90 με το οποίο επιπλέον αποδίδονται ευθύνες σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή δυστυχήματος και στους εφοπλιστές και στο «κύκλωμά» τους, βάζοντας κάποιο «φρένο» στην ασυδοσία τους.

Τα κυβερνητικά επιτελεία και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΥΑΕ) του υπουργείου Εργασίας, έχουν ήδη τοποθετήσει στην προκρούστεια κλίνη το ΠΔ προκειμένου να το «κόψουν» στα μέτρα των εφοπλιστών. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση για να «βγάζει λάδι» τους εφοπλιστές για τα φονικά αλλάζει το άρθρο 2 του ΠΔ, όπου διευκρινίζεται ο ορισμός του εργοδότη, και το διαμορφώνει ως εξής: «Εργοδότης: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο συνδέεται με σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο και εν προκειμένω οι παράγοντες του έργου που αναφέρονται στις παραγράφους (4) και (5) του παρόντος άρθρου μη αποκλειομένου και του κύριου του έργου όταν αυτός συνδέεται απευθείας με σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο»! Αυτό σημαίνει ότι ο πλοιοκτήτης αν και κύριος του έργου, αφού δε θα συνδέεται «απευθείας» με σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο (ως γνωστό αυτοί είναι οι εργολάβοι) θα απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική ή ποινική!

Ταυτόχρονα με τις προωθούμενες αλλαγές επιχειρείται από την «πίσω πόρτα» να περάσουν στη Ζώνη οι...«νέες» εργασιακές σχέσεις εισάγοντας τον όρο του «αυτοαπασχολούμενου» προσθέτοντας νέα παράγραφο στο άρθρο 25 του ΠΔ και τον προσδιορίζει ως: «κάθε άτομο εκτός εργοδοτών και εργαζομένων το οποίο με την επαγγελματική του δραστηριότητα συμβάλλει στην εκτέλεση του έργου»!

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με χτεσινή του επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα επισημαίνει ότι οι αλλαγές που προωθούνται συρρικνώνουν το ΠΔ «και σε συνδυασμό με την υπονόμευση που υφίστανται οι 5μελείς Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, τόσο από το υπουργείο Εργασίας (αντικατάσταση ναυπηγών και μηχανολόγων από άλλους Επιθεωρητές άσχετης ειδικότητας προς τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα), αλλά και από την προσπάθεια ποινικοποίησης - ενοχοποίησης από τη δικαστική εξουσία, οδηγεί τους εργαζόμενους, σαν πρόβατα στη σφαγή, στους φυσικούς αυτουργούς που είναι ορισμένοι εργολάβοι και πλοιοκτήτες». «Πρέπει να θεωρήσετε δεδομένο ότι εμείς θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να κάνουν ό,τι απαιτείται για να προστατέψουν τη ζωή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ