Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
«Σε ευχαριστώ, παραιτήσου»

Ο ψυχίατρος, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ.Στεφανής, νέος υπουργός Υγείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το τελευταίο επεισόδιο μιας προαλειφόμενης αποπομπής δε χρειάστηκε ούτε μισή ώρα, για να ολοκληρωθεί. Τόσο διήρκεσε η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, του οποίου την παραίτηση ζήτησε ο Κ. Σημίτης, ενώ το απόγευμα ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του στη θέση του υπουργού Υγείας, ο ψυχίατρος και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Στεφανής.

Η επιλογή Στεφανή ανακοινώθηκε πολλές ώρες μετά το γεύμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον νέο υπουργό Υγείας. Γεγονός που εντείνει τη φημολογία ότι ο Κ.Σημίτης, αν και απευθύνθηκε σε πολιτικά πρόσωπα για να αναλάβουν τη θέση του υπουργού εισέπραξε αρνήσεις, με συνέπεια λόγω της δυστοκίας να καταλήξει τελικά στη λύση Στεφανή, δεδομένου ότι είχε εξασφαλίσει από νωρίς τη συμφωνία του δεύτερου. Εντούτοις, η επιλογή ενός εξωκοινοβουλευτικού για την ανάληψη του πόστου του υπουργού Υγείας φαίνεται να προσθέσει νέους πονοκεφάλους στον πρωθυπουργό, καθώς η αναγγελία του ονόματος δεν έγινε δεκτή με θερμά συναισθήματα από μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ...

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Σημίτη - Παπαδόπουλου, αν και επιχειρήθηκε να φανεί ότι έγινε σε άριστο κλίμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διεκόπη «απότομα» ακριβώς τη στιγμή που ο τέως πλέον υπουργός επιχείρησε να θέσει θέμα για τον τρόπο που το περιβάλλον του πρωθυπουργού χειρίστηκε την υπόθεσή του. Μάλιστα, ο Αλ. Παπαδόπουλος φέρεται να είπε στον Κ. Σημίτη ότι «κατανοεί πως μετά το κλίμα που δημιούργησαν οι συνεργάτες του δεν είχε άλλη επιλογή από να ζητήσει την παραίτησή του». Αλλες πληροφορίες εμφανίζουν τον πρώην υπουργό να είναι έξαλλος με τον σύμβουλο Τύπου του πρωθυπουργό Γ.Πανταγιά μετά τις διαρροές εκ μέρους του Μαξίμου για όσα διεμείφθησαν στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τις εν λόγω διαρροές ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του πρώην υπουργού, μίλησε για «απαράδεκτη συμπεριφορά» και για «πολιτικά καταδικαστέα και άστοχη κίνηση». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να είπε στον Αλ. Παπαδόπουλο ότι «οι όποιες προσωπικές επιλογές ανάγονται σε πολιτικά θέματα» (σ.σ: πράγμα που επανέλαβε αργότερα και ο Χ. Πρωτόπαππας), ότι «ο χειρισμός που επέλεξε δημιούργησε πολιτικές επιπτώσεις» τις οποίες με την ενέργειά του «αναμφισβήτητα δημιούργησε» και πως μετά από αυτά «αποστερείται του δικαιώματος να εφαρμόζει κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης σε έναν κρίσιμο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής». Μάλιστα, οι συνεργάτες του διαδίδουν ότι ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ.Παπαδόπουλο του είπε ότι «υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν αισθάνονται την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο λαός σαν βάρος ή σαν επαχθές φορτίο».

Οσον αφορά τις επίσημες δηλώσεις, ο Αλ. Παπαδόπουλος εξερχόμενος του Μαξίμου χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ευχαρίστησε τον Κ. Σημίτη για την ανάθεση κορυφαίων υπουργείων που του εμπιστεύτηκε κατά καιρούς και δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Οπως ανακοίνωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός «ευχαρίστησε» κι αυτός τον πρώην υπουργό και του ζήτησε την παραίτησή του...

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, με αφορμή την αποπομπή Παπαδόπουλου αρνήθηκε τα δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα ανασχηματισμού, απάντησε ότι «αν δει κανείς στο σύνολό της τη συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, θα διαπιστώσει ότι είναι μια συνέντευξη που συμβάλει στη γενικότερη προσπάθειά μας. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχεται ότι το θέμα του ανασχηματισμού είναι της ευθύνης και αρμοδιότητας του πρωθυπουργού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ