Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το παράδειγμά του φωτίζει το μέλλον

Με μαχητική εκδήλωση τιμήθηκε η ηρωική 3η Μεραρχία στην Αράχοβα Λακωνίας

Από τη μαχητική πορεία στους δρόμους της Αράχοβας
Από τη μαχητική πορεία στους δρόμους της Αράχοβας
Με τα λάβαρα των ΕΠ Ανατολικής Πελοποννήσου και Β/Δ Πελοποννήσου και Νησιών του ΚΚΕ, των Οργανώσεων της ΚΝΕ και τα πανό των δύο ΚΟ να δίνουν το στίγμα, «Τιμούμε το ΔΣΕ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου - της Λαϊκής Εξουσίας - το Σοσιαλισμό και «Συνεχίζουμε αταλάντευτα. Δύναμη στο ΚΚΕ, προοπτική στη λαϊκή πάλη», ξεκίνησε η πορεία από το γήπεδο έως την πλατεία της Αράχοβας. Στην κεφαλή της πορείας τα νιάτα του αγώνα, οι νέοι της ΚΝΕ, με τα μάτια τους να δηλώνουν «παρών» στη συνέχιση του αγώνα. «Οχτώ δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στις φυλακές ούτε στις εξορίες, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» βροντοφώναξαν οι κομμουνιστές μπαίνοντας στο χώρο της συγκέντρωσης και με τους κατοίκους του χωριού να σηκώνονται όρθιοι και να χειροκροτάνε τη νεολαία, τους βετεράνους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την περήφανη κι αθάνατη εργατιά.

H εκδήλωση άρχισε στην κεντρική πλατεία του χωριού με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αράχοβας, Θεόδωρο Σταθάκη, και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, Δημήτρης Οικονομάκος, ο οποίος σημείωσε πως όσοι διαστρεβλώνουν την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στην Κατοχή και συκοφαντούν τον αγώνα του ΔΣΕ έχουν στόχο «η νεολαία να μη γνωρίσει την πραγματική ιστορία, να μη γνωρίσει την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην τριπλή κατοχή, την πάλη αργότερα στα αγγλοαμερικανικά σχέδια, την προσφορά των επαναστατικών οργανώσεων στον τομέα ισότητας της γυναίκας, στον πολιτισμό και σε τόσα άλλα ζητήματα». Και κατέληξε τονίζοντας πως «εμείς οι νέοι μαθαίνουμε για τις ένδοξες σελίδες που έγραψε η ηρωική 3η Μεραρχία και αναλαμβάνουμε τη βαριά ευθύνη να τις διαδώσουμε στη νεολαία έτσι ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να ενισχύσουν το τιμημένο ΚΚΕ για την επικράτηση μιας άλλης κοινωνίας, ανθρώπινης, δίκαιης, ελεύθερης, σοσιαλιστικής».

Ο Α. Παπαγεωργίου, επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ του ΔΣΕ
Ο Α. Παπαγεωργίου, επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ του ΔΣΕ
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία αποσπασμάτων από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου από τους δασκάλους Τάκη Σταθέα, Κωνσταντίνα Καλογιάννη και Γιάννα Παπαμιχαλοπούλου.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα, ο οποίος αναφέρθηκε στο δύσκολο αγώνα του ΔΣΕ, που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του, «είναι μια κληρονομιά που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε, όχι ως μια απλή ιστορική παράδοση, αλλά ως πηγή πολιτικών διδαγμάτων για σταθερή πορεία στους σύγχρονους κοινωνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, την ταξική πάλη».

(Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα θα δημοσιευτούν στον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Ανισος αγώνας

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Αλέκος Παπαγεωργίου, επιτελάρχης του Κλιμακίου του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ) την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Μίλησε για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των 3.200 περίπου μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο -- στην οποία και ο ίδιος είχε ζητήσει να συμμετάσχει λόγω της καταγωγής του (Κορινθία) αλλά αξιοποιήθηκε ως επιτελάρχης στο ΚΓΑΝΕ -- που αντιμετώπισαν υπερδεκαπλάσιους κάθε φορά αντιπάλους, με αναλογία 1 προς 70 περίπου στα πυρομαχικά και στα εφόδια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αεροπορία, Ναυτικό, άρματα μάχης, Πυροβολικό ήταν είδος εν ανεπαρκεία για τους μαχητές του ΔΣΠ, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους. Η γεωγραφική θέση της Πελοποννήσου γινόταν αρνητική για τους μαχητές του ΔΣΕ εξαιτίας αυτών των ελλείψεων. Η δοκιμασία ήταν μεγάλη. Ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και η πίστη σε αγώνα που ήταν δίκαιος, αντιιμπεριαλιστικός, έδωσε τη δυνατότητα στο ΔΣΠ να ελέγχει το φθινόπωρο του 1948 τα 2/3 της Πελοποννήσου αλλά να υποκύπτει στη συνέχεια λόγω της έλλειψης πυρομαχικών από υπέρτερες δυνάμεις».

Ο Δ. Γόντικας στο βήμα
Ο Δ. Γόντικας στο βήμα
Στην εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό ο Αρίστος Καμαρινός, μοναδικός επιζών ανώτερος αξιωματικός του ΔΣΠ, που δεν κατάφερε να δώσει το «παρών».

Ακολούθησε ο ύμνος της 3ης Διεθνούς για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε τραγούδια του αγώνα από την ορχήστρα του Τάκη Σταθέα. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας κι έκθεση βιβλίου.

Μαχητές του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: Χρήστος Καστάνης, Αλέξης Παρθίμος, Παναγιώτης Κονταλώνης, Ιωάννης Γεωργόπουλος, Αθηνά Κοττή-Λάτση, Παναγιώτης Κωνσταντινάκος, Γιώργος και Παναγιώτης Βλαχάκης, Παναγιώτης Νικόλαρος, Αντρέας Ραμπαβίλας, Ελένη Παπαφάγου, Φώτης, Σταύρος και Ιωάννης Μιχαλακάκος, Ποτίτσα Καρυπίδου, Λευτέρης Αναστασάκος, Παναγιώτης Ρόντος, Ηλίας Γκουβούσης, Ελένη Βαφίδου, Αντωνία Μιχαλακάκου, Ελένη Πρεκεζέ, Ηλίας Καναράς, Νίκος Τσίπας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ - Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ