Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οξύνονται οι αντιθέσεις ενόψει της διεύρυνσης
  • Διαστάσεις απόψεων των υπουργών Εξωτερικών με αφορμή τις αγροτικές εισοδηματικές ενισχύσεις
  • Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για τον ευρωστρατό

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Εντονη διαμάχη με αφορμή τις αγροτικές εισοδηματικές ενισχύσεις ενόψει της διεύρυνσης ξέσπασε από χτες, επίσημα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), απειλώντας το σύνολο της υφιστάμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αλλά και το χρονοδιάγραμμα της ίδιας της διεύρυνσης. Ενώ για το θέμα του ευρωστρατού ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι το ζήτημα «δεν απασχόλησε» τη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο αλλά υπάρχουν έντονες πιέσεις της ισπανικής προεδρίας με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης (21-22 του Ιούνη).

Η συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο αφορούσε κυρίως στη διεύρυνση και στις υπουργικές «διασκέψεις» με τις δέκα υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες. Για την «προετοιμασία της Σεβίλλης» θα υπάρξει και νέο, έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε και «διερευνητικές» διμερείς επαφές με τους επιτρόπους Β. Ρέντινγκ (Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός) και Π. Λαμί (εμπόριο) στα πλαίσια «προετοιμασίας» της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003, αφού, όπως δήλωσε, «η αρμοδιότητα είναι των επιμέρους υπουργείων, αλλά το γενικό συντονισμό έχει το υπουργείο Εξωτερικών».

Η αγροτιά θα «πληρώσει» και τη διεύρυνση της ΕΕ

Τέσσερα, τουλάχιστον, κράτη-μέλη της ΕΕ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, εκβιάζουν για «αλλαγή της ΚΑΠ» πριν από τη νέα διεύρυνση που αναμένεται να ολοκληρωθεί «μέχρι το 2004». Οι ισχυροί του βορρά αρνούνται να συμφωνήσουν σε «κοινή θέση» της ΕΕ που θα προϋποθέτει τις άμεσες αγροτικές εισοδηματικές ενισχύσεις προς τις νέες υπό ένταξη χώρες και απειλούν, δήθεν, το σύνολο της διεύρυνσης απαιτώντας προσυμφωνία μεταξύ των «15» ώστε οι ενισχύσεις να μη θεωρούνται ως «κοινοτικό κεκτημένο». Αυτό σημαίνει ότι για να κλείσει το «αγροτικό κεφάλαιο» στις διαπραγματεύσεις με τις υπό ένταξη χώρες, θα πρέπει ουσιαστικά να καταργηθούν οι εισοδηματικές ενισχύσεις, δηλαδή μία από τις «βάσεις» που στηρίζουν την Κοινότητα. Εάν οι ενισχύσεις δε θεωρηθούν «κοινοτικό κεκτημένο», οι προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προαναγγείλει, και θα το πράξουν, να αποφασιστεί η κατάργησή τους και εντός της ΕΕ, εξολοθρεύοντας καίριους αγροτικούς τομείς.

Το ότι (...) «απειλεί» τη διεύρυνση η Γερμανία, η χώρα που την επέβαλε σ' ολόκληρη την ΕΕ, έχοντας τα μεγαλύτερα συμφέροντα απ' αυτήν, αποδεικνύει την υποκρισία και τον κυνισμό του εκβιασμού κατά της ευρωπαϊκής αγροτιάς. Ταυτόχρονα, η έναρξη των επίσημων εκβιασμών με αφορμή τη διεύρυνση δεν πρόκειται να σταματήσει στην ΚΑΠ, αν και η Γερμανία και οι (...) προσφιλείς της έχουν ήδη απαιτήσει και την αλλαγή του συστήματος «ιδίων πόρων» (έσοδα / έξοδα) της ΕΕ, δηλαδή αλλαγή του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού, άρα τουλάχιστον ανατροπή της «περιφερειακής» πολιτικής των κοινοτικών «πακέτων» συγχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «πρέπει να αποφύγουμε να εμπλέξουμε την ΚΑΠ με τη διεύρυνση». Οι θιγμένες μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, περιμένουν με αγωνία ποιος θα είναι στη γερμανική καγκελαρία μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Οπως και να 'ναι, το ζήτημα πρέπει να κλείσει μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Ευρωστρατός

Το ζήτημα του ευρωστρατού, δηλαδή η άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στην τριμερή (ΗΠΑ-Βρετανία-Τουρκία) «συμφωνία της Αγκυρας» για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, σχετικά με τις επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης από 1/1/2003, δεν ανέλυσε επίσημα το χτεσινό Συμβούλιο. Ερωτηθείς ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «ακόμα δεν έχουμε ικανοποιητική πρόταση. Είναι μια θεμιτή αισιοδοξία της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ και γίνεται μια καλόπιστη διαπραγμάτευση. Αν το θέμα δεν κλείσει αύριο στην Αθήνα, μπορεί να ξανάρθει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, την ερχόμενη Δευτέρα, στη Σεβίλλη ή να παραπεμφθεί προς επίλυση στο επόμενο εξάμηνο επί δανικής προεδρίας της ΕΕ». Μ' άλλα λόγια, ας το «κλείσει» όποιος θέλει και όπως θέλει, αρκεί να μη το χρεωθώ «πολιτικά» εγώ... Βέβαια, όταν το θέμα «άνοιγε» υποχρεωτικά, το περασμένο φθινόπωρο σύσσωμη η κυβέρνηση προπαγάνδιζε το νέο «όχι».

Η αναφορά του ΥΠΕΞ στη σημερινή «συνάντηση της Αθήνας» μεταξύ του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ισπανού πρωθυπουργού Χ. Μ. Αθνάρ και του Κ. Σημίτη υπονοεί ότι για να υπάρχει ενδεχόμενο να «κλείσει» το θέμα θα υπάρχουν νέες πιέσεις και νέες «προτάσεις». Την περασμένη Πέμπτη στο ΝΑΤΟ και ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, «αρνήθηκε» ότι συζητήθηκε το θέμα του ευρωστρατού, αλλά στο τελικό ανακοινωθέν υπήρχε επισταμένη αναφορά. Φαίνεται ότι οι νεόκοποι της Αθήνας μεταφράζουν την αμερικανική «διπλωματία του πινγκ - πονγκ» σε (...) «πινγκ - πονγκ της δήθεν διπλωματίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ