Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ενάντια στο μέτωπο κυβέρνησης - εφοπλιστών

Ανεμος αγωνιστικού ξεσηκωμού πνέει απ' άκρη σ' άκρη του Πειραιά. Οι Πειραιώτες εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας, απέναντι στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τους εφοπλιστές συνολικά με το μεγάλο κεφάλαιο και στη βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος κάθε εργασιακής κατάκτησης, υψώνουν τη δική τους γροθιά και μπαίνουν στα «γεμάτα» στην προετοιμασία της νέας απεργιακής τους μάχης στις 18 του μήνα. Την απεργία που κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων αναγκάστηκε να κηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Οι απεργοί θα συναντηθούν στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου του ηλεκτρικού σταθμού απέναντι από το λιμάνι, όμως από τα χαράματα θα δίνουν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, στους χώρους δουλιάς. Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι ναυτεργάτες. Χτες, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αποφάσισε να εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης την κήρυξη 24ωρης απεργίας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η απεργία να ισχύσει, εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, για τα πλοία που δένουν και σε άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Η απόφαση του προεδρείου της ΠΕΜΕΝ, ενώ αναμένεται σχετική απόφαση και από τη ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ανταποκρίνεται πλήρως στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, οι οποίοι έχουν γίνει αντικείμενο εμπαιγμού από τους εγκάθετους της κυβέρνησης και των εφοπλιστών στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Σημειώνεται ότι, προκειμένου να τεθούν οι ναυτεργάτες εκτός μάχης, ο υπουργός έσπευσε να προμηθεύσει τους εγκάθετους της ΠΝΟ με ένα άτυπο χαρτί που φέρει τον τίτλο «σχέδιο προσθήκης στο νομοσχέδιο» για το Ασφαλιστικό, στο οποίο αναφέρεται ότι προσαρμόζονται οι συντάξεις στο 70% του μισθού και αυξάνονται από 1% σε 1,5% οι επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για έντυπο χωρίς αντίκρισμα, αφού δε φέρει την υπογραφή ούτε του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, ενώ χτες ο υπουργός στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες «θυμήθηκε» ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα κάθε διάταξη που περιέχει ασφαλιστικούς όρους χρειάζεται την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους», πράγμα που δεν έγινε με το σχέδιο προσθήκης. Οσο για το πότε τελικά θα κατατεθεί απάντησε: «Σύντομα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ