Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να στηριχτούν τα λαϊκά συμφέροντα

Περιοδεία χτες στο Ηλεκτρονικό Κέντρο της Εμπορικής Τράπεζας

Ο Σπύρος Χαλβατζής με τους εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας
Ο Σπύρος Χαλβατζής με τους εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας
Την ανάγκη υπερψήφισης και συστράτευσης με τις δυνάμεις εκείνες που αταλάντευτα στήριξαν και στηρίζουν τα λαϊκά συμφέροντα, τόνισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» περιόδευσε στο Ηλεκτρονικό Κέντρο της Εμπορικής Τράπεζας και υπέδειξε τους πρωταίτιους των δυσκολιών που βασανίζουν καθημερινά τα εκατομμύρια των εργαζομένων.

Μαζί με τον Χρ. Κακαβά, από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική, τους Αντ. Αντύπα και Γ. Μανωλάκο, στελέχη του ΠΑΜΕ, και τον Γ. Βαμβακούση, από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο Σπ. Χαλβατζής συνομίλησε με εργαζομένους της τράπεζας και στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναπτύχθηκε εξήγησε πως η «Συμπαράταξη» διαφέρει από τις λοιπές δημοτικές κινήσεις στην Αθήνα, στα αίτια των προβλημάτων που προσδιορίζει και στους τρόπους αντιμετώπισής τους που προτείνει.

Επισήμανε ότι ρίζα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η αντεργατική πολιτική που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες το Διευθυντήριο και οι εθνικές κυβερνήσεις, πολιτική που αποδέχονται όσες πολιτικές δυνάμεις επιχαίρουν για τον σκληρό πυρήνα αυτής ακριβώς της πολιτικής, την ΟΝΕ.

Αναφερόμενος σε όσα δυσάρεστα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα, σημείωσε την ακρίβεια, τη μακρόχρονη μονόπλευρη λιτότητα, την ανεργία, τις βίαιες διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων, π.χ., με την καταλήστευση της λαϊκής αποταμίευσης μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου. Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους να κρίνουν κάθε δημοτική κίνηση και κάθε υποψήφιο δήμαρχο με βάση τη στάση τους ακριβώς απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, αλλά και σε άλλα, π.χ., τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα. Να κρίνουν και να ψηφίσουν με βάση το ποιος εφαρμόζει ή στηρίζει ποια πολιτική, που γεννά ή αντιπαλεύει προβλήματα.

Ως δείγμα του αντιλαϊκού πλαισίου που έστησαν στη χώρα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, ανέφερε το φορολογικό σύστημα, το πιο άδικο στις χώρες της ΕΕ, με 67% των φόρων να είναι έμμεσοι και μόλις το 33% άμεσοι. Και από αυτό το λειψό ποσοστό, το μεγαλύτερο κομμάτι το καταβάλλουν εμποροϋπάλληλοι, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι αγρότες, καθώς το μεγάλο κεφάλαιο νόμιμα ή παράνομα φοροδιαφεύγει και φοροαπαλλάσσεται. Ακόμη ότι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει μεγάλα ποσά, καλούνται από τις κυρίαρχες δυνάμεις να πληρώσουν και στους δήμους (μέσω τελών) για να απολαύσουν υπηρεσίες (σε Παιδεία, Υγεία κ.α.) που έχουν προπληρώσει μέσω της βαριάς άμεσης φορολογίας. Για δε το κύμα ιδιωτικοποιήσεων που χρόνια τώρα σαρώνει τη χώρα, σημείωσε ότι πρόκειται για εκποίηση του εθνικού πλούτου και ότι τίποτα το καλό δε συνεπάγονται για τους εργαζομένους, παρά απολύσεις, κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αυξήσεις τιμολογίων.

Τόνισε ότι η «Συμπαράταξη» δεν υπόσχεται ούτε διορισμούς, ούτε «τακτοποιήσεις», παρά μόνο δεσμεύεται να παλέψει, όπως πάλεψε και παλεύει, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα σε όσους τα καταπατούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ