Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΠΑΪΔΑ
Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω λειψυδρίας

Συγκεκριμένα μέτρα και έργα ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας

Μέτρα και έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας της περιοχής της Κωπαΐδας, που έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες, ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ.

Η λειψυδρία στην περιοχή της Κωπαΐδας, σε μια χρονιά που οι βροχοπτώσεις ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων - αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ - απειλεί με οικονομική καταστροφή τους αγρότες, αποδείχνει ότι είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαιτούμενων εγγειοβελτιωτικών έργων και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πυροσβεστικού χαρακτήρα λύσεις από το δίκτυο του Μόρνου.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες - τονίζει ο Τ. Τσιόγκας. Είναι τεράστιες, επειδή χρόνια τώρα υπόσχεται αλλά δεν κατασκευάζει τα πλωτά αντλιοστάσια στη λίμνη της Υλίκης και τους αγωγούς μεταφοράς στην Κωπαΐδα, όπως και τα απαιτούμενα εγγειοβελτιωτικά έργα στο Ν. Βοιωτίας για να μη συνυπάρχουν οι πλημμύρες του χειμώνα με τη λειψυδρία του καλοκαιριού. Αντίθετα, αποδιοργανώνει τον Οργανισμό Κωπαΐδας, ο οποίος θα μπορούσε, εκτός των άλλων, να παίζει και το ρόλο του ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο Ν. Βοιωτίας.

Τέλος, ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα το άμεσο πρόβλημα της λειψυδρίας;
  • Τι ενέργειες και ποια έργα θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν πάγια και μακροχρόνια προβλήματα;
Προκλητική απάντηση του υφυπουργού στη Βουλή

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει, χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, απαντώντας σε Ερώτηση για τα φράγματα που πρέπει να γίνουν στον Πηνειό στις περιοχές Αμυγδαλέας, Γυρτώνης και Τερψιθέας. Υποστήριξε ότι «τα έργα γίνονται και χρηματοδοτούνται».

«Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την κυβέρνηση επειδή δεν υπάρχουν νερά στην Ελλάδα», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Γεωργίας, ο οποίος προτίμησε τη μέθοδο της συκοφάντησης των αγροτών. Υποστήριξε ότι τα έργα για την υδροδότηση προωθούνται, λέγοντας πως «τα μεγάλα έργα εκτελούνται αλλά και τα μικρά χρηματοδοτούνται», άσχετα με το ότι ...δεν το έχουν αντιληφθεί οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται κάθε χρόνο από την ξηρασία. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας για την προσφυγή της στο ΣτΕ προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα ληστρικά μέτρα της κυβέρνησης για το βαμβάκι, λέγοντας πως «φροντίζουν ώστε να καταστραφούν οι μικρομεσαίοι αγρότες»!

«Δεν μπορείτε να κρυβόσαστε πίσω από το δάχτυλό σας μετατοπίζοντας τις ευθύνες για την πολιτική σας στην Ενωτική Ομοσπονδία Συλλόγων Καρδίτσας», τόνισε στην απάντησή του ο Τ. Τσιόγκας, τονίζοντας ότι «αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια για την υπεράσπιση του δικαιώματος των αγροτών να παραμείνουν στα χωριά τους, να καλλιεργήσουν, όταν εσείς βίαια τους ξεκληρίζετε εφαρμόζοντας πειθήνια και κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ». Παράλληλα, σημείωσε αναφορικά με την έλλειψη νερού, ότι «δεν υπάρχει νερό ούτε ζωή. Τα αντλιοστάσια σταμάτησαν. Ο κάμπος στεγνώνει. Οι παραγωγές καταστρέφονται. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση». Αναφορικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού περί ...εκτέλεσης των έργων, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «έχουμε χάσει το λογαριασμό για το πόσες φορές τα εγκαινιάσατε και κόψατε κορδέλες», αλλά «οι αγρότες περιμένουν να δουν νεράκι να αποθηκεύεται στα κανάλια του θεσσαλικού κάμπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ