Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πιάστηκε ο συγγραφέας των προκηρύξεων

Ο Αλ. Γιωτόπουλος που φέρεται σαν αρχηγός της «17Ν»

Eurokinissi

Ο Αλ. Γιωτόπουλος που φέρεται σαν αρχηγός της «17Ν»
Τον καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων της «17Ν» ανακοίνωσε χτες η ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τις αρχές, αυτός είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Συνελήφθη χτες στους Λειψούς, ενώ έγινε έρευνα και στο σπίτι του στην οδό Βουτζά 40 στο Βύρωνα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε αυτό βρέθηκε βίντεο και κασέτα στην οποία άφηνε οδηγίες στα μέλη της 17Ν πώς θα έπρεπε να ενεργήσουν αν φύγει με οποιονδήποτε τρόπο από τη ζωή.

Η σύλληψή του έγινε την Τετάρτη το απόγευμα από επίλεκτους αστυνομικούς που πήγαν στο νησί με την «κάλυψη» ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής για να μην κινήσουν υποψίες. Το κατέβασαν από υδροπτέρυγο, όπου είχε επιβιβαστεί για να πάει στην Πάτμο και από εκεί στην Αθήνα. Οσον αφορά το πρόσωπο αυτό, σε συνέντευξη του ο διευθυντής της «Καθημερινής» Α. Καρακούσης, δήλωσε στο «Σκάι» ότι οι αρχές «δουλεύοντας πάνω στην υπόθεση προσέγγισαν το πρόσωπο. Το πρόσωπο έχει προσεγγιστεί εδώ και 20 μήνες».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Φ. Νασσιάκος δήλωσε: «Θα ήθελα να ανακοινώσω μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη στην προσπάθειά μας για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Από διάφορα στοιχεία της προανακριτικής έρευνας άρχισε να σχηματοποιείται η εικόνα ενός ανθρώπου καθοδηγητή της οργάνωσης και συγγραφέα των προκηρύξεών της. Ο άνδρας αυτός που έφερε το κωδικό όνομα "Λάμπρος" έπρεπε να ήταν 55-60 ετών, με άσπρα μαλλιά.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο προέκυψαν ενδείξεις ότι άτομο με στοιχεία Μιχαήλ Οικονόμου, που έχει εξοχικό σπίτι στους Λειψούς συμπληρώνει πιθανότητες να είναι το ανωτέρω πρόσωπο.

Με αιφνιδιαστική επέμβαση, το άτομο αυτό προσήχθη χτες στην τοπική Αστυνομική Υπηρεσία όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε πλαστή αστυνομική ταυτότητα με στοιχεία Μιχαήλ Οικονόμου του Δημητρίου που γεννήθηκε την 15/2/1947 στην Αθήνα και κατοικεί ομοίως στην οδό Δαμάρεως 36. Ο αριθμός της ταυτότητας αντιστοιχεί σε γυναίκα.

Στους Αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπου κρατείται αλλά και σε μένα προσωπικά σήμερα τα ξημερώματα δήλωσε ότι ονομάζεται Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ότι είναι γιος του Δημήτρη Γιωτόπουλου και της Ζωής Μεταξά και γεννήθηκε το έτος 1944 στο Παρίσι.

Αποτυπώματά του σύμφωνα με τα παραπάνω προσαχθέντος ατόμου στάλθηκαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας και ήδη διαπιστώθηκε ότι ταυτίζονται με αποτυπώματα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της 17 Νοέμβρη στην οδό Πάτμου 84».

Επίσης, χτες προσήχθησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ανακρίνονται για συμμετοχή στις δραστηριότητες της «17Ν» οι: Βασίλειος Τζωρτζάτος του Παρασκευοδιονύσιου και Θεολόγος Ψαραδέλης του Ευστρατίου.

Ερχονται και άλλες συλλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τις διωκτικές αρχές, τις αμέσως επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένονται τέσσερις ακόμη συλλήψεις μελών της 17 Νοέμβρη. Επίσης μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να αναμένονται 40 ακόμη συλλήψεις όχι απαραίτητα μελών της 17 Νοέμβρη, αλλά και άλλων παράλληλων οργανώσεων, όπως του ΕΛΑ κ.ά. Οι ίδιες μάλιστα πηγές έλεγαν ότι σήμερα ή τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενδεχομένως να μιλήσει ο ίδιος για τη διεύρυνση των ερευνών σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τέλος, διαρρέουν ότι δεν ψάχνουν για κάποιον αρχηγό επειδή πιστεύουν ότι η 17 Νοέμβρη δεν είναι μια οργάνωση με στρατιωτική δομή, αλλά με μια οριζόντια διαστρωμάτωση, όπου ο καθένας είχε το ρόλο του. Οσον αφορά τον Α. Γιωτόπουλο πιστεύουν ότι είναι ο ιδρυτής, καθοδηγητής και συγγραφέας των προκηρύξεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φαρσοκωμωδία... (2003-12-10 00:00:00.0)
Οργή Σωτηροπούλου για μάρτυρα κατηγορίας (2003-05-28 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα του Τύπου (2002-08-13 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα του Τύπου (2002-08-01 00:00:00.0)
Προφυλάκιση Γιωτόπουλου, Τζωρτζάτου και Ψαραδέλλη (2002-07-24 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα και σενάρια (2002-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ