Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασκήθηκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις

Οι πρώτες ποινικές διώξεις κατά ατόμων που φέρονται να είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ασκήθηκαν χτες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Καραΐσκο με βάση τον τρομονόμο, ενώ την Τρίτη η Ολομέλεια Εφετών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει για να ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή που θα χειριστεί την υπόθεση, κάτι ανάλογο που είχε γίνει στην περίπτωση Κοσκωτά, «ΑΓΕΤ», «Σαμίνα» κλπ. Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον των αδερφών Χριστόδουλου και Βασίλη Ξηρού, καθώς και εναντίον του φίλου τους Διονύση Γεωργιάδη. Ολοι τους παραπέμφθηκαν στην 4η τακτική ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη, από την οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή.

Και οι τρεις κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των εγκληματικών σκοπών της οργάνωσης. Τα αδικήματα αυτά είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το νόμο 2829/2001 (τρομονόμος).

Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ανασύρει 20 δικογραφίες που είχαν κατά καιρούς σχηματιστεί κατ' αγνώστων δραστών για τα «χτυπήματα» της οργάνωσης, τις συμπλήρωσαν και συσχέτισαν τις παλιές υποθέσεις με τα νέα στοιχεία. Εναντίον των τριών ατόμων, για τους οποίους η Ασφάλεια ανέφερε ότι ομολόγησαν τις πράξεις τους, απαγγέλθηκαν επτά κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και δύο σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα, έναντι του Χριστόδουλου Ξηρού ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία προκλήθηκαν σωματικές βλάβες και θάνατος, ληστεία κατά συρροή, ληστεία από την οποία προκλήθηκε θάνατος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ολες οι παραπάνω κατηγορίες αφορούν και τον Βασίλη Ξηρό εκτός από τη ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα στην περίπτωση του αστυνομικού Μάτη.

Ο Διονύσης Γεωργιάδης αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες: Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και ληστεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Β. Ξηρός και Δ. Γεωργιάδης θα απολογηθούν στην τακτική ανακρίτρια, χωρίς δικηγόρο προσβλέποντας στις ευεργετικές διατάξεις του τρομονόμου, ενώ ο Χρ. Ξηρός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει τη νομική υποστήριξη δικηγόρο.

Σχετικά με τα μέτρα επιείκειας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για να εφαρμοστούν, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι στη χτεσινή δικογραφία που παραπέμφθηκε στην εισαγγελία, δεν αναφέρεται τίποτα για την υπόθεση του 40χρονου Σάββα Ξηρού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα (2008-08-02 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε η απόφαση του Εφετείου (2007-05-04 00:00:00.0)
Αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στα επεισόδια (2007-04-04 00:00:00.0)
Νέα δίωξη κατά Β. Ξηρού (2002-10-22 00:00:00.0)
Αρνούνται τα νέα κατηγορητήρια (2002-10-19 00:00:00.0)
Ραγδαίες εξελίξεις και ερωτηματικά (2002-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ