Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» απ' τη ζωή ο αγωνιστής Δ. Κρέμος

Στις 26 Ιούλη έφυγε από τη ζωή στα 84 χρόνια του ο αταλάντευτος αγωνιστής, σπουδαίος επιστήμονας και εξαιρετικός άνθρωπος, Δημήτρης Κρέμος. Η κηδεία του έγινε στις 29 Ιούλη στο νεκροταφείο της Νέας Ερυθραίας.

Ο Δ. Κρέμος, πυρηνικός - χημικός, συγγραφέας και ζωγράφος, γεννήθηκε το 1918 στη Ρώμη, όπου έμενε η οικογένειά του και από το 1935 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως καθηγητής φυσικής, χημείας και πυρηνικής στη Μέση και στην Ανώτερη Εκπαίδευση, υπήρξε διευθυντής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Κολέγιο Αθηνών και στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας, καθώς και τακτικός συνεργάτης του μορφωτικού συλλόγου «Αθήναιον», αρχισυντάκτης και συνεργάτης πολλών εγκυκλοπαιδειών και μέλος επιστημονικών οργανώσεων όπως της «Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» και άλλων. Συνέγραψε πάνω από εκατό βιβλία και ειδικές μελέτες επιστημονικού, ιστορικού, λογοτεχνικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Ο Δ. Κρέμος έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και στη συνέχεια στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, από τον Μάη του 1941 έως τον Μάρτη του 1945 αδιάκοπα.

Εως το τέλος της ζωής ο Δ. Κρέμος στάθηκε στο πλευρό του ΚΚΕ, συμπορεύτηκε μαζί του, δίνοντας τη δική του μάχη για την ενίσχυσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ