Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μπροστά σε νέους αγώνες

Κάλεσμα ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για την προετοιμασία των πληρωμάτων

Κάλεσμα προετοιμασίας για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνουν στους ναυτεργάτες με κοινή ανακοίνωσή τους τα αγωνιστικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Συνδικαλιστές περιοδεύουν ήδη βαπόρι το βαπόρι, έχοντας ριχτεί στη μάχη για την ενημέρωση και την προετοιμασία των ναυτεργατών, ώστε να δοθεί η κατάλληλη απάντηση, στην αντιναυτεργατική - αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και με τη συνενοχή της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, συνεχίζει να κρατά τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων δεμένα χειροπόδαρα εδώ και 39 μέρες με το φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Τα δύο σωματεία υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές με τη στήριξη των υπαλλήλων τους στην ΠΝΟ, έχουν «κηρύξει τον πόλεμο» σε βάρος των ναυτεργατών. Οχι μόνο κρατούν τους ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων υπό στρατιωτικό καθεστώς, αλλά, ταυτόχρονα ετοιμάζουν τη «σφαγή» τους με σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες απορρέουν από το διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης 2932/2001 για την «απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών». Πρόκειται για αλλαγές που προβλέπουν τη δραστική μείωση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων με τη συμμετοχή σε αυτή μόνο 4 - 6 Ελλήνων ναυτεργατών, την αποδέσμευση των εφοπλιστών για την 10μηνη απασχόληση ως ελάχιστο όριο και άλλα. Σφοδρό χτύπημα ετοιμάζεται και στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, μέσω του αντιασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε στις 19 Ιούνη. Οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στη μείωση της φορολογίας των εφοπλιστών κατά 70%, που ήδη έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, στην αναδρομική μάλιστα επιχορήγησή τους με πάνω από ένα δισ. δραχμές για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών των Ναυτικών Ακαδημιών και πάει λέγοντας.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, με ευθύνη της ΠΝΟ δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα μεσογειακά φορτηγά πλοία, τα πλοία των πορθμειακών γραμμών και φορτηγά πλοία εσωτερικού, ενώ καμία εταιρία δεν έχει καταβάλει αναδρομικά στους ναυτεργάτες για τις Συλλογικές Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τα ποντοπόρα, τουριστικά και επιβατηγά πλοία.

Τα δύο σωματεία καταγγέλλουν προς τους ναυτεργάτες το γεγονός ότι η πλειοψηφία στην ΠΝΟ έχει απορρίψει τις προτάσεις τους για συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του αγώνα στα μεσογειακά και τα ποντοπόρα πλοία και επισημαίνουν: «Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις χρειάζεται να δουλέψουμε μέσα στα καράβια, να προετοιμάσουμε ολόπλευρα τον κλάδο μας για να δώσουμε με επιτυχία τις μάχες, με κλιμάκωση του αγώνα», για να ανακληθεί ο στρατιωτικός νόμος στα καράβια, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και του απεργιακού δικαιώματος». ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κάνουν σαφές ότι συνεχίζουν τους αγώνες τους για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τη διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και άλλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσεις για κινητοποιήσεις και οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών (2021-09-01 00:00:00.0)
Να απομονωθούν τα φερέφωνα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης (2018-07-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τις συνεχείς προκλήσεις από τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ (2018-04-25 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η οργή και η αγανάκτηση (2009-10-09 00:00:00.0)
Κήρυξε απεργία στα φορτηγά - οχηματαγωγά (2008-06-14 00:00:00.0)
«Διά βίου» επιστρατευμένοι οι ναυτεργάτες (2002-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ