Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπόρευμα προς όφελος ιδιωτών το νερό!

Στην Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης περιόδευσε χτες κλιμάκιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Γ. Ρόκο

Eurokinissi

«Είναι ευκαιρία στις επόμενες εκλογές να καταποντιστούν αυτοί που συνέβαλαν στη μετατροπή και του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, συναινώντας στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση», είπε ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Ρόκος, μετά το τέλος της περιοδείας του στην Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) και κάλεσε τους εργαζόμενους στις επικείμενες νομαρχιακές εκλογές να στηρίξουν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση».

Στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του, ο Γ. Ρόκος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΑΣΥ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ Χ. Τσόγκα και ενημερώθηκε για την πορεία της επιχείρησης, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. Επίσης συζήτησε με τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και περιόδευσε στους χώρους εργασίας.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν έχει καμία σχέση με την πιο εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και με την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, δηλαδή με τους λόγους που προβλήθηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ξεπουλήματός της. Το μοναδικό μέχρι στιγμής εμφανές αποτέλεσμα από τη μετατροπή της σε ΑΕ και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο είναι η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής και η επιβάρυνση των καταναλωτών με λογαριασμούς κατά 50% αυξημένους. Μάλιστα έχει ήδη αποφασιστεί έως τη λήξη της πενταετίας ετήσια αύξηση 3% στο τιμολόγιο.

Παράλληλα, με τη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε ΑΕ το κράτος ανέλαβε τη χρηματοδότηση και εκτέλεση όλων των βασικών υποδομών που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, δαπανώντας δεκάδες δισ. δραχμές. Ετσι, από τη μία προετοιμάζει τους καταναλωτές να αποδεχτούν τη λογική ότι το νερό είναι εμπόρευμα και πρέπει να το πληρώνουν ακριβά και από την άλλη ετοιμάζει το ξεπούλημα της επιχείρησης σε ιδιώτη επενδυτή. Μάλιστα θα του έχει ήδη εξασφαλίσει όλη την υποδομή και παράλληλα θα τον έχει απαλλάξει από το «βάρος» του μόνιμου προσωπικού. Ηδη το 50% των εργασιών στο δίκτυο έχει ανατεθεί σε εργολάβους, αφού οι προσλήψεις που γίνονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της εταιρίας.

Και ενώ το μέλλον για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους προβλέπεται ακόμη χειρότερο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει προεκλογικά το έργο υδροδότησης της πόλης από τον ποταμό Αλιάκμονα. Προετοιμάζει φιέστα εγκαινίων μέσα στο Σεπτέμβρη, ενώ το έργο ακόμη δεν έχει τελειώσει (αγωγοί, αντλιοστάσια κλπ). Σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς, το Σεπτέμβρη θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία και μετά από 7 μήνες, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία του έργου που προβλέπεται να τροφοδοτήσει τη Θεσσαλονίκη με 150.000 κ.μ. νερό ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ