Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι Περαμιώτες διεκδικούν την πόλη τους
  • Με κατάληψη απάντησαν χτες στην προσπάθεια του ΟΛΠ, να καταπατήσει τον Αρμό, μια έκταση της παραλιακής ζώνης, που ο Δήμος έχει διαμορφώσει με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις
  • Γιάννης Πατσιλινάκος: Δεν πρόκειται να χαρίσουμε την πόλη μας

Νέο γύρο δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε από χτες ο περαματιώτικος λαός και η δημοτική αρχή, για να σώσουν ζωτικούς χώρους της πόλης τους, από την αρπαγή που προετοιμάζει η εταιρία «Οργανισμός Λιμένα Πειραιά ΑΕ», ώστε να τη μετατρέψει σε τόπους αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων των πολυεθνικών.

Χτες στις 8 το βράδυ, οι Περαματιώτες ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του δημάρχου τους, Γιάννη Πατσιλινάκου, κατέλαβαν τον παραλιακό χώρο του «Αρμού» που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, στον οποίο αιφνιδιαστικά την Κυριακή τα ξημερώματα συνεργεία του ΟΛΠ μετέφεραν 20 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς), κάνοντας χειροπιαστές τις επιθετικές διαθέσεις τους σε βάρος της πόλης.

Τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις στους χώρους αναψυχής που ήδη έχουν διαμορφωθεί στο χώρο αυτό από το Δήμο, αλλά και ταυτόχρονα περιορίστηκε η πρόσβαση προς την παραλία, το αλιευτικό καταφύγιο και τη μαρίνα που αποτελούν επίσης κατακτήσεις του δήμου και του λαού του. Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους επισήμανε: «Ο αγώνας μας θα είναι μεγάλος και θα χρησιμοποιήσουμε όποια μορφή αγώνα κι αν χρειαστεί. Πρέπει να ξέρουμε ότι εάν εγκαταλείψουμε το χώρο αυτό, την επομένη τα συνεργεία του ΟΛΠ θα τον έχουν γεμίσει με κοντέινερς. Θα παραμείνουμε εδώ, δεν πρόκειται να χαρίσουμε τη γη της πόλης μας. Ο χώρος αυτός μας ανήκει δικαιωματικά και θα τον κερδίσουμε». Ενώ χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική τοποθέτηση των κοντέινερ ως ενέργεια παράνομη και αυθαίρετη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης, ενώ στο πλευρό των Περαματιωτών και του δημάρχου τους βρέθηκαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά Νίκος Ανασόπουλος, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μιχάλης Νουφαρίτσης, η Διοίκηση Ερασιτεχνών Αλιέων Περάματος «Ο Αρμός», μαζικοί φορείς και άλλοι.

Εδώ και πέντε χρόνια οι Περαματιώτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δημάρχου τους Γιάννη Πατσιλινάκου, έχουν περάσει σε μετωπική σύγκρουση με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), για να υπερασπίσουν τη γη τους από τις επεκτατικές του «ορέξεις». Επί πέντε χρόνια ο ΟΛΠ, λειτουργώντας ως αντιπρόσωπος των πολυεθνικών, επιδιώκει να μετατρέψει την παραλία του Περάματος σε σταθμό αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς), ξεκινώντας από την αρπαγή του παραλιακού χώρου του Αρμού, στο δυτικό τμήμα της πόλης, που σημαίνει ταυτόχρονα «λουκέτο» και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καθώς αποτελεί προέκταση του Αρμού.

Οι Περαματιώτες, με μπροστάρη το δήμαρχό τους και επιστρατεύοντας κάθε μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης (από καταλήψεις μέχρι αποκλεισμούς δρόμων), έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να γλιτώσουν την αρπαγή του χώρου αυτού από τον ΟΛΠ. Παράλληλα, ο Αρμός ήδη έχει παραδοθεί στους δημότες καθώς εκεί από τον Δήμο έχουν πλέον διαμορφωθεί αθλητικές εγκαταστάσεις, θερινός κινηματογράφος, αλιευτικό καταφύγιο και μαρίνα, γενικά χώροι πολιτισμού και αναψυχής.

Η μάχη του περαματιώτικου λαού, για να υπερασπιστεί τους ζωτικούς του χώρους και το περιβάλλον του από τα εγκληματικά σχέδια του ΟΛΠ έχει ξεκινήσει από το 1987, με την ιστορική πολυήμερη κατάληψη του χώρου του Αρμού και με δήμαρχο τότε πάλι τον Γιάννη Πατσιλινάκο. Με τους αγώνες τους οι κάτοικοι έδιωξαν τα σιλό παρασκευής μπετόν, που υπήρχαν εκεί, και άρχισε η διαμόρφωση της περιοχής, ώστε να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο.

Το 1995 ο ΟΛΠ «επανέρχεται» και οι κάτοικοι απαντούν ξανά με πολυήμερη κατάληψη και δυναμικές κινητοποιήσεις. Το 1997 ο Οργανισμός αιφνιδιαστικά αρχίζει να μπαζώνει την παραλία του Αρμού και παράλληλα ανακοινώνει ότι στο χώρο αυτό θα κατασκευάσει μια ακόμα προβλήτα (τη λεγόμενη τρίτη) για τη στάθμευση και αποθήκευση εμπορευματοκιβωτίων, προδιαγράφοντας ταυτόχρονα το θάνατο και της Ζώνης. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν ξανά άμεση. Τα μπαζώματα διακόπτονται, ενώ το αγωνιστικό τείχος κατοίκων και Δήμου σώζει και τη Ζώνη.

Από το 1997 μέχρι και σήμερα οι Περαματιώτες βρίσκονται συνεχώς στο πόδι, για να περιφρουρήσουν τη γη τους. Στο μεταξύ κάτω από τις αγωνιστικές τους πιέσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, δεσμεύεται προς το Δήμο ότι η επιθετική πολιτική του ΟΛΠ σε βάρος της πόλης θα σταματήσει. Μάλιστα, η τελευταία δέσμευση έχει δοθεί από το σημερινό υπουργό Γ. Ανωμερίτη.

Πρόκειται για δεσμεύσεις που αποδείχτηκαν αισχρός εμπαιγμός, καθώς τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής 29 Ιούλη, με εντολή της κυβερνητικής διοίκησης του Οργανισμού, συνεργεία τοποθέτησαν στο χώρο αυτό, δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις παιδικές χαρές, περιορίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στη μαρίνα, είκοσι κοντέινερς! Και την επόμενη μέρα, δηλαδή προχτές Δευτέρα, άλλα δέκα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» ενάντια στις αυθαιρεσίες του ΟΛΠ (2003-10-30 00:00:00.0)
«Τρώει» γη και κατακτήσεις των κατοίκων του Περάματος (2003-10-11 00:00:00.0)
Να κρατηθεί το αγωνιστικό μετερίζι (2002-10-03 00:00:00.0)
Ο «Αρμός» θα γίνει πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο! (2002-08-03 00:00:00.0)
Ο αγώνας έφερε αποτελέσματα (2002-08-02 00:00:00.0)
Διορία στον ΟΛΠ να απελευθερώσει τον «Αρμό» (2002-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ