Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το σχέδιο «Μανχάταν»

«Τα γεγονότα με πληγώνουν,/

όχι οι λέξεις/ Τίποτα δε

μας κάνει πιο μεγάλους/

από μια μεγάλη οδύνη»

(Γιάννης Πανούσης)

Σ' ένα υψίπεδο του Νέου Μεξικού, στο Λος Αλαμος, μαζεύτηκαν οι στρατιωτικοί αναλυτές, για να πραγματοποιήσουν το φοβερότερο μιλιταριστικό σχέδιο «Μανχάταν». Τον Ιούλη του 1945, στη χέρσα πεδιάδα Χορνάντα ντε λα Μουέρτο, κοντά στο Αλαμογκόρντο, πραγματοποιείται η πρώτη πυρηνική δοκιμή. Ο Ρόμπερτ Τζούλιους Οπενχάιμερ γράφει στα απομνημονεύματά του: «Ηταν ένα εκτυφλωτικό φως που ακτινοβολούσε πάνω στην έρημο του Νέου Μεξικού. Ηταν σαν να είχε εκραγεί ο ήλιος. Μετά, ο ουρανός βάφτηκε βιολετί, πορφυρός, γαλάζιος, ήταν ένα θέαμα εντελώς άγνωστο πάνω στη Γη». Το σχέδιο «Μανχάταν» ολοκληρώθηκε με την τραγική ερήμωση των γιαπωνέζικων πόλεων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, που στοίχισε πάνω από εκατό χιλιάδες νεκρούς, με χιλιάδες άλλους σημαδεμένους για όλη τους τη ζωή. Ενα μανιτάρι να υψώνει στον ουρανό το σκοτεινό φως, σύμβολο της φρίκης που θα απειλούσε εφεξής όλο τον κόσμο.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι «Χιροσίμες» είναι εν ισχύει για τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Είναι αδίστακτες ως προς τη χρήση της ισχύος τους, μέχρι να διασφαλιστεί η απόλυτη και αποκλειστική κυριαρχία τους - όπως τότε «έπρεπε» να καταδείξει την ανατροπή του στρατηγικού συσχετισμού, ιδιαίτερα απέναντι στη Σοβιετική Ενωση. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των προθέσεων του Νίξον, από τα αρχεία του αμερικανικού κράτους της περιόδου 1970, καταδείχνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να βομβαρδίσουν το Βιετνάμ έως και με πυρηνικά όπλα. Το είχαν ήδη βομβαρδίσει με περισσότερες βόμβες απ' ό,τι είχαν ριχτεί συνολικά στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν ποτίσει τη γη του με δηλητήρια σε πολλά μέτρα βάθος, δολοφονώντας εκατοντάδες χιλιάδες Βιετναμέζους άμαχους, με υποκατάστατα «μουστάρδας». Μιλώντας το 1972 με το σύμβουλό του, Κόλιστον, έλεγε: «Θέλω να εξολοθρεύσω το καταραμένο μέρος... Στο Βιετνάμ θα καθιερωθεί νέα τάξη πραγμάτων. Ηρθε πια η ώρα, είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό - για τη Ρωσία - Κίνα».

Αλλά, ο λαός του Βιετνάμ τούς έδωσε ένα ιστορικό μάθημα ανεξαρτησίας. Οι προτάσεις του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου του σχεδίου «Μανχάταν» βρήκαν εφαρμογή σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, καταδείχνοντας πως ο εφιάλτης είναι πάντοτε παρών, εικόνα μιας αδίστακτης πολεμικής μηχανής, ικανής να δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς καμιά αιδώ. Η άσκηση της τρομοκρατίας απ' τις πολιτικές βιομηχανίες, ο απόλυτος έλεγχος των Αμερικανών πάνω στις πυρηνικές - ΝΑΤΟικές βάσεις, η πρωτοκαθεδρία στον τεχνικό - επιστημονικό τομέα και σε σημαντικό βαθμό της «πληροφορίας» με τις βάσεις του θανάτου (στον Αραξο υπάρχουν πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ) φανερώνει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν - σχεδιάζουν νέα κούρσα πυρηνικών ιμπεριαλιστικών μονοπωλιακών εξοπλισμών - καταδείχνοντας την οικονομική ισχύ - το στρατηγικό πλεονέκτημα της ηγεμονίας τους στον πλανήτη - διά του πολέμου.

Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα των λαών μπορεί να δώσει απάντηση στο αμερικανικό Ράιχ της Νέας Τάξης Πραγμάτων του κεφαλαίου των πολυεθνικών, που παράγουν τον όλεθρο. Σήμερα που η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού είναι φανερή, διά «όλων των μέσων, οι «δακρύβρεχτες» δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για «πυρηνική ύφεση» είναι μέρος της υποκρισίας τους.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ