Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Απογευματινή» αναφέρει ότι η ΕΥΠ είναι εκτός ερευνών για την τρομοκρατία με απόφαση του πρωθυπουργού. Επίσης ότι μόνο ένας μικρός πυρήνας της ΕΥΠ θα μπορεί να συμμετέχει στην εξέλιξη της επιχείρησης «17Ν», αφού πλέον θεωρείται επίφοβη υπόθεση η ενημέρωση ευρύτερων κλιμακίων για λόγους περιφρούρησης των ερευνών.

Το «Βήμα» σημειώνει ότι η Ασφάλεια ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς, βιβλιάρια, εμβάσματα και παραλήπτες ποσών από τον Σάββα Ξηρό, αλλά και τις κινήσεις των λογαριασμών του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Αναφέρεται ότι η Ισπανίδα σύντροφος του Σ. Ξηρού είχε ανοίξει λογαριασμό με την υποδιευθύντρια καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα. Επίσης ερευνάται ο λογαριασμός του Ηρακλή Κωστάρη στη Γιούρομπανκ, αφού την περίοδο 1997-1998 άγνωστοι κατέθεσαν σε αυτόν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» γράφει ότι τουλάχιστον πέντε άτομα απ' όσα κατηγορούνται για συμμετοχή στην «17Ν» είχαν έλθει στο παρελθόν σε επαφή με τις αρχές. Η εφημερίδα αναφέρεται σε τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί ο Σάββας Ξηρός, το 1992 και είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας στους αστυνομικούς, αλλά η υπόθεση δεν ερευνήθηκε. Επίσης το 1985 κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε υποκατάστημα της Σίτιμπανκ στους Αμπελόκηπους, εντοπίστηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης το ΙΧ του πατέρα του Δ. Κουφοντίνα. Από τις έρευνες προκύπτει ότι ο σημερινός καταζητούμενος δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι του και από τότε εξαφανίζεται. Σε μια άλλη περίπτωση του 1992 εντοπίστηκε ο Β. Τζωρτζάτος να παρακολουθεί Αμερικανό στρατιωτικό. Προσήχθη στην Αντιτρομοκρατική και αφέθηκε ελεύθερος.

Η «Καθημερινή» επισημαίνει ότι οι έρευνες για την εγχώρια τρομοκρατία στρέφονται προς την αποκάλυψη των αθέατων και πιο σκοτεινών πλευρών της. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για υπόγειες διαδρομές ορισμένων από τα κεντρικά πρόσωπα της «17Ν» «συγκλίνοντας προς την περιγραφείσα την περασμένη Κυριακή από την "Κ", συνάντηση των άκρων». Κατά την εφημερίδα, από τις έρευνες προκύπτουν καταρχήν επαφές του Α. Γιωτόπουλου και του Δ. Κουφοντίνα με πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καταγράψει τελείως διαφορετική διαδρομή. Επιπλέον έρχονται με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο πληροφορίες για εκβιασμούς επιχειρηματιών στο όνομα της «17Ν», από πρόσωπα τα οποία γνώριζαν ή είχαν επαφές με τον Α. Γιωτόπουλο. «Ολα τα παραπάνω αποτελούν πλέον αντικείμενο μεγάλης έρευνας, η οποία έχει αρχίσει με τη δέουσα διακριτικότητα και βεβαίως με τον αποκλεισμό της ΕΥΠ, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε το μηχανισμό ακύρωσης κάθε ερευνητικής προσπάθειας».

Τα «Νέα» γράφουν ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συστήσει ειδική ομάδα για τη σύλληψη του Δ. Κουφοντίνα. Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, καθώς πιστεύει ότι ένα ενδεχόμενο χτύπημά του μπορεί να επηρεάσει εξαιρετικά αρνητικά το πολιτικό κλίμα. Εξάλλου 2.500 κλειδιά κάθε φύσης παραμένουν ανεκμετάλλευτα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Βρέθηκαν στα δυο κρησφύγετα της «17Ν» και αναμένεται η ΕΛ.ΑΣ. ν' απευθυνθεί στο εξωτερικό για τη δυνατότητα άμεσης προμήθειας ενός ειδικού συστήματος ελέγχου και ταυτοποίησης κλειδιών. Αλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας γράφει ότι επόμενος στόχος είναι η εξάρθρωση του ΕΛΑ που αριθμεί 80 μέλη. Ομως για το θέμα αυτό εκτιμάται ότι επικρατεί προβληματισμός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διότι θα πρέπει «να τεθεί ένα όριο», γιατί δεν είναι δυνατό να γεμίσουν οι φυλακές με δεκάδες ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ