Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

Πάνδημη η μικρή κοινωνία του χωριού Κήρινθος στη βορειοκεντρική Εύβοια, συνόδεψε, χτες το πρωί, στην τελευταία του κατοικία τον Μπαρμπα-Σταύρο, τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τον αταλάντευτο κομμουνιστή, μέλος του ΚΚΕ, που παρέμεινε πιστός στις ιδέες του μέχρι προχτές που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της κηρινθιακής γης που τον σκέπασε.

Ο Σταύρος Βουλγάρογλου γεννήθηκε στην Κήρινθο το 1923. Από μικρός στη βιοπάλη, ένιωσε για τα καλά τον άδικο κόσμο της εκμετάλλευσης και γι' αυτό επέλεξε το δρόμο των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού. Αφοσιώθηκε με πίστη και δύναμη σ' αυτά, οραματιζόμενος μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η φρίκη του φασισμού, που αγκάλιασε τον κόσμο και την πατρίδα μας δεν τον άφησε ασυγκίνητο. Τον Σεπτέμβρη του 1943, σε ηλικία 20 ετών, εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ Εύβοιας. Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς πέρασε στη Στερεά Ελλάδα, στο 2ο Τάγμα του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον «Κρόνο». Τον Φλεβάρη του '44 πήρε μέρος στη μάχη του 51ου χλμ. του δρόμου Λαμίας - Αμφισσας, όπου αποδεκάτισαν μια γερμανική φάλαγγα. Τον Ιούνη του '44 στη μάχη της Αμφισσας και στις 5 Αυγούστου του '44 συμμετείχε στη μάχη στις Καρούτες Φωκίδας. Τέλος, στη νικηφόρα μάχη της Αυλώνας Αττικής τον Οκτώβρη του '44, ενώ μετά έλαβε ενεργά μέρος στα Δεκεμβριανά.

Ηταν απ' τα ιδρυτικά μέλη του παραρτήματος Λίμνης της ΠΕΑΕΑ.

Τον ύστατο χαιρετισμό εκ μέρους της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ απηύθυνε ο Κ. Δελλής, μέλος του Γραφείου της. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, της ΚΟΒ Κηρίνθου (της οποίας ο εκλιπών ήταν μέλος), η υποψήφια νομάρχης Εύβοιας της «ΝΑΣ» Σοφία Ντούρου, ο υποψήφιος δήμαρχος Κηρέως της «ΔΑΚ» Στάθης Λιαγκάκης. Επίσης αντιπροσωπεία του παραρτήματος Λίμνης της ΠΕΑΕΑ και αντιστασιακοί.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του και τα παιδιά του, προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Κηρίνθου, στη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, 100 ευρώ. Επίσης συγγενείς και φίλοι 50 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ