Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Προπαγάνδιση των αντεργατικών και αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή «μάθημα» εκπροσώπου των βιομηχάνων Θεσσαλίας σε μαθητές Λυκείου των Φαρσάλων

Η προπαγάνδιση αντεργατικών και αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε ζητήματα της εκπαίδευσης αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος προς τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν: «Στα πλαίσια του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) προβλέπεται και η παρουσίαση στους μαθητές εισηγήσεων από στελέχη επιχειρήσεων. Σε μια ανάλογη εισήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος "Αγωγή Σταδιοδρομίας", που παρουσιάστηκε στους μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Φαρσάλων Ν. Λάρισας, στις 17/4/02, με εισηγητή στέλεχος του ΣΘΕΒ, θίχτηκαν τα παρακάτω θέματα: Εννοιες που αφορούν στην απασχόληση και στην οικονομία. Απασχόληση - Υποαπασχόληση - Ανεργία. Ευέλικτες μορφές εργασίας. Παγκοσμιοποίηση. Τα εφόδια και οι δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν οι μαθητές σήμερα, προκειμένου να διεκδικήσουν αύριο μία θέση στον εργασιακό χώρο».

«Είναι φανερό, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ πως τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν μία ακόμη προσπάθεια πιο άμεσης και ουσιαστικής παρέμβασης του μεγάλου κεφαλαίου στα ζητήματα της εκπαίδευσης, ακόμη και στην ίδια τη διδακτική πράξη. Από τη θεματολογία, που ανέπτυξε ο εκπρόσωπος των Θεσσαλών βιομηχάνων στους μαθητές, γίνεται καθαρό πως αυτό το "μάθημα" αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία και στην εργασία, που στοχεύουν στην κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και στην αύξηση κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, σαν απόλυτα αναγκαίες. Εξάλλου, η ιδεολογική χειραγώγηση των μαθητών, από μικρή ηλικία, αποτελεί ουσιαστικό όρο για την αποδοχή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, τη διαμόρφωση της συνείδησης του αυριανού "απασχολήσιμου", χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις, εργαζόμενου».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

1. Εχει τη δυνατότητα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, να αναπτύξει στους μαθητές τις θέσεις των εργαζομένων, πάνω στα ίδια θέματα στα οποία τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου;

2. Θα επιμείνει η Κυβέρνηση στη χρησιμοποίηση του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την προπαγάνδιση των αντεργατικών και αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα παιδιά του ελληνικού λαού, την ιδεολογική χειραγώγηση των νέων ανθρώπων με βάση τους στόχους της πλουτοκρατίας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να αντικαθιστά τους δασκάλους τους από στελέχη των βιομηχάνων;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μείωση μαθημάτων, έλευση προγραμμάτων (2015-01-09 00:00:00.0)
Πρόγραμμα «ισορροπημένης διατροφής» στα σχολεία από τη Goody's!!! (2008-02-29 00:00:00.0)
Βαφτίζουν «Ανοιξη» τη... βαρυχειμωνιά (2006-02-15 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (2006-01-26 00:00:00.0)
Να σταματήσει η εισβολή χορηγών και ιδιωτών στα σχολεία (2005-11-17 00:00:00.0)
Να σταματήσουν τα σχολεία να αποτελούν «ξέφραγο αμπέλι» (2005-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ