Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΡΑΚΗ
Εγείρουν ζήτημα με τη μειονότητα απ' αφορμή το θέμα των Βακουφίων

Η αλλαγή της νομοθεσίας στην Τουρκία σχετικά με τα Βακούφια, η οποία έγινε στο πλαίσιο του πακέτου κανόνων προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε, όπως φαίνεται, την όρεξη των Τούρκων, οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ζήτημα στη Θράκη με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Χτεσινό δημοσίευμα της ΖΑΜΑΝ, το οποίο υπογράφει ο συνεργάτης της Ερκάν Ατζάρ, έχει τίτλο «Οι Δυτικοθρακιώτες θέλουν να συμμορφωθεί και η Αθήνα με τους κανόνες της ΕΕ» και υπότιτλο, χαρακτηριστικό των τουρκικών επιδιώξεων, «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης κινητοποιήθηκαν έναντι του "δικαιώματος απόκτησης ακινήτων", που δόθηκε στα μειονοτικά Βακούφια στη χώρα μας, στα πλαίσια των κανόνων προσαρμογής στην ΕΕ. Οι Δυτικοθρακιώτες θέλουν και η Ελλάδα να δώσει πίσω στους Τούρκους τα δικαιώματά τους στο επίπεδο των στάνταρτς της ΕΕ».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ενώ στην Τουρκία δόθηκε στα μειονοτικά Βακούφια δικαίωμα απόκτησης ακινήτων στα πλαίσια των νόμων προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» ζητούν να δοθούν και σ' αυτούς τα νόμιμα δικαιώματά τους από την Ελλάδα σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» Μπουρχανετίν Χάκγκιουντερ υποστηρίζει πως στην Ελλάδα οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματά τους σε πολλά θέματα με την πλήρη έννοια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις διοικήσεις των τουρκικών Βακουφίων στη «Δυτική Θράκη» γίνονται διορισμοί από τις ελληνικές Αρχές και τα Βακούφια που θα πρέπει να είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση έχουν χάσει γι' αυτό το λόγο την ανεξαρτησία τους.

Εξάλλου, ο ιδιοκτήτης του περιοδικού «Δυτική Θράκη» Σουλεϊμάν Σεφέρ Τζιχάν επικαλείται, μιλώντας προς την εφημερίδα το γεγονός ότι στην Κωνσταντινούπολη ζουν περίπου 2.000 Ελληνες ενώ στην Ελλάδα 150.000 «Τούρκοι». Και όταν γινόταν η ρύθμιση περί Βακουφίων δεν ελήφθη υπ' όψιν η άποψη των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Σε άλλο δημοσίευμα της ΖΑΜΑΝ με τον τίτλο «Θα πρέπει να μπορούμε να ανοίξουμε πανεπιστήμιο, νοσοκομείο και τράπεζα» φιλοξενούνται οι απόψεις του ιδιοκτήτη του περιοδικού «Δυτική Θράκη» για τις «νομικές ρυθμίσεις» που κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και τις οποίες έχουν στείλει μουσουλμάνοι της Θράκης γραπτώς στα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές:

  • Θα πρέπει να γίνονται ελεύθερα οι εκλογές όσον αφορά τη μουφτία στη Δυτική Θράκη
  • Ο αρχιμουφτής θα πρέπει να καθορίζεται με εκλογές και με την ελεύθερη βούληση της τουρκικής μειονότητας
  • Θα πρέπει να μπορούν να γίνονται ελεύθερα οι κοινοτικές εκλογές.
  • Θα πρέπει να επιτραπεί και πάλι ο χαρακτηρισμός «τουρκικό» στα σχολεία και τις ενώσεις που ανήκουν στη μειονότητα της «Δυτικής Θράκης».
  • Η διοίκηση των τουρκικών Βακουφίων θα πρέπει να δοθεί και πάλι στους μουσουλμάνους «Τούρκους» της «Δυτικής Θράκης».
  • Στα «τουρκικά» δημοτικά και λύκεια στην Κομοτηνή και την Ξάνθη θα πρέπει να εξασφαλιστεί πλήρης τουρκική Παιδεία.
  • Θα πρέπει να μπορούν να διδάσκονται σχολικά βιβλία, τα οποία έχουν τυπωθεί στην Τουρκία.
  • Για τους δασκάλους που στέλνονται από την Τουρκία θα πρέπει να δίνεται θεώρηση και άδεια εργασίας από την ελληνική κυβέρνηση έγκαιρα.
  • Θα πρέπει να σταματήσουν οι κρατικοποιήσεις για τις εκτάσεις και τα ακίνητα της τουρκικής μειονότητας και θα πρέπει να επιτραπεί η αγορά γης και ακινήτων.
  • Θα πρέπει να ακυρωθεί το άρθρο 19 του δεύτερου μέρους του υπ' αριθμ. 3370 από το 1995 ελληνικού νόμου περί ιθαγένειας. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό όσοι «Τούρκοι» μεταβαίνουν για επισκέψεις συγγενών στην Τουρκία και πηγαίνουν να εργαστούν εκτός Ελλάδας γίνονται έκπτωτοι ιθαγένειας με διάφορες προφάσεις.
  • Θα πρέπει να καταργηθεί η απαγορευμένη περιοχή που συμπεριλαμβάνει το βόρειο τμήμα τη «Δυτικής Θράκης».
  • Θα πρέπει να μπορεί να ιδρυθεί πανεπιστήμιο, νοσοκομείο και τουρκική τράπεζα στην Κομοτηνή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ