Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ
Μέτρα ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού η απάντηση

Ο υπουργός Αμυνας εξήγγειλε από την Κω την επιτάχυνση της ΝΑΤΟικών προδιαγραφών αναδιοργάνωσης του Στρατού

Eurokinissi

Εντατικοποίηση των μέτρων ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο πρόβλημα της φύλαξης των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών, που αναδείχτηκε με αφορμή την κλοπή όπλων σε στρατόπεδο της Κω.

Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Π.Χαρβάλα, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Κω, ανακοινώνοντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο υπεύθυνο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που διενήργησε η ΑΣΔΕΝ και την έκδοση του σχετικού πορίσματος για το θέμα των διοικητικών ευθυνών σχετικά με το επίμαχο θέμα.

Οσον αφορά στην ουσία των ερευνών δεν ανακοινώθηκε τίποτα ούτε δόθηκε καμία απάντηση και διευκρινίστηκε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της διάρρηξης θα πάρει αρκετό χρόνο. Στο μεταξύ, κανένα ουσιαστικά στοιχείο γύρω από την ταυτότητα των δραστών δεν προέκυψε και χτες, ενώ αναμενόταν χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης που επιβλήθηκαν εδώ και περίπου μια βδομάδα στο στρατιωτικό προσωπικό του στρατοπέδου «Κ.Παλαιολόγος».

Ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για σοβαρές παραλείψεις, σφάλματα, και αμέλεια του προσωπικού, όσον αφορά στη φύλαξη του οπλισμού και χαρακτήρισε το συμβάν ως ένα «απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο πλήττει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων». Ωστόσο, υποστηρίζει, είναι «ένα μεμονωμένο περιστατικό» το οποίο «δεν έχει καμία σχέση με το υψηλό ηθικό, την άριστη ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς».

Αυτό που έκανε ο Γ.Παπαντωνίου με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είναι να επαναλάβει τις εξαγγελίες γύρω από το θέμα της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τα νέα ΝΑΤΟικά πρότυπα, παρουσιάζοντας, μάλιστα, τις αλλαγές αυτές ως αναγκαιότητα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλούς φύλαξης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στόχος της αναδιάρθρωσης που προωθείται στις Ενοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς, είπε ο υπουργός Αμυνας, είναι «οι σύγχρονες, ισχυρές και ευέλικτες Ενοπλες Δυνάμεις». Οπως σημείωσε ήδη από την αρχή του 2002 άρχισε η υλοποίηση της νέας δομής δυνάμεων και διοίκησης. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε τέσσερις φάσεις και «αφορά κυρίως την οργάνωση των δυνάμεων αλλά και τις απαιτήσεις υποδομής και αναδιάταξης των υφισταμένων στρατοπέδων, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών οπλισμού και πυρομαχικών».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγούμε από τις μικρές παλιές και μεμονωμένες δυνάμεις, τα μικρά στρατόπεδα που δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες με τον άναρχο τρόπο δόμησής τους, την παλαιότητα και τον πρόχειρο τρόπο κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων. Επίσης, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα φύλαξης του οπλισμού των μέσων και υλικών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, στα πλαίσια της οποίας διαλύθηκαν 52 σχηματισμοί και έχουν αναδιοργανωθεί άλλοι 36, ενώ μέχρι το τέλος του 2002 θα έχει υλοποιηθεί περίπου τοπ 50% του προγράμματος και έως το τέλος του 2003 το 90% της αναδιοργάνωσης.

Αυτό που στην πραγματικότητα συντελείται, στο όνομα του αναγκαίου κατά τ' άλλα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η εγκατάλειψη του δόγματος της εθνικής άμυνας και της προστασίας των συνόρων και η αντικατάστασή του από το νεοταξικό δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας». Το δόγμα αυτό έρχονται να εξυπηρετήσουν οι ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις περί ευέλικτων και ταχυκίνητο δυνάμεων που κατά γράμμα προσπαθεί να υλοποιήσει η ηγεσία και του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.

Ετσι, σύμφωνα με τον Γ.Παπαντωνίου η αναδιοργάνωση περιλαμβάνει «μεγάλες μετακινήσεις μονάδων, κλεισίματα στρατοπέδων, μείωση σημαντικού αριθμού υπηρετούντων στα στρατόπεδα αυτά, μετακίνησή τους στις παραμεθόριες περιοχές». Το μέτρο αυτό είπε θα συμπληρωθεί με την αύξηση των ποσοστών επάνδρωσης από επαγγελματίες οπλίτες. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΣ, στόχος της αναδιοργάνωσης είναι «η συγκρότηση ισχυρών ταχυκίνητων, ευέλικτων και με μεγάλη ισχύ μαχητικών μονάδων με επάνδρωση 70% έως 100%. Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχει ανατεθεί από τον Ιούνη σε εταιρία συμβούλων και στο Πολυτεχνείο μια μελέτη για τη φύλαξη των αποθηκών και των οπλικών συστημάτων. Το πόρισμα αναμένεται τον Οκτώβρη.

Ποινές σε 6 αξιωματικούς

Ειδικότερα το ΓΕΣ επέβαλε σε έξι αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι στον έναν ή στον άλλο βαθμό για τα μέτρα ασφάλειας στην αποθήκη του στρατοπέδου «Κ.Παλαιολόγος» τις παρακάτω κυρώσεις: Στον ταξίαρχο - διοικητή της νήσου Κω επιβάλλεται διοικητική ποινή φυλάκισης 20 ημερών και ταυτόχρονα τού αφαιρείται και η διοίκηση του νησιού. Στον αντισυνταγματάρχη - διοικητή του 544 Τάγματος Εθνοφυλακής που ανήκε η αποθήκη επιβάλλεται ποινή φυλάκισης - αργία 60 ημερών και κινείται η διαδικασία οριστικής απόλυσής του. Στον αρχιλοχία - αξιωματικό υπηρεσίας επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 30 ημερών. Στο διοικητή του 80ού ΛΑΤΕΘ επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 20 ημερών. Στο διοικητή του 282 Τάγματος Εθνοφυλακής επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 15 ημερών. Στον δόκιμο αξιωματικό που ήταν υπεύθυνος για τις περιπολίες επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 10 ημερών.

Η Νέα Δημοκρατία

«Ο κ. Παπαντωνίου με τις δηλώσεις του έρχεται να διαψεύσει τους ως τώρα κυβερνητικούς ισχυρισμούς που επιχείρησαν να μειώσουν τη σοβαρότητα του επεισοδίου στην Κω. Πλην όμως, περιόρισαν τις ευθύνες στο στρατιωτικό της μονάδας». Αυτό δήλωσε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας, μετά από σύσκεψη που έγινε χτες στα γραφεία της ΝΔ, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα «της κλοπής των όπλων στην Κω».

Ο Σπ. Σπηλιώτοπουλος, παράλληλα, πρόσθεσε: «Βεβαίως, και πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους έχουν ευθύνες. Ομως, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες σχετικά με τις λειτουργικές αδυναμίες του στρατεύματος και δε συγκαλύπτονται με το αναμάσημα δηλώσεων περί εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση με έρευνα σε βάθος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ