Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Δίκαιο» πολυεθνικών

Αλλη φορά λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων, άλλη, γιατί νιώθουν ιδιαίτερα σίγουροι και θέλουν να προειδοποιήσουν πιο άμεσα πως πλέον δε σηκώνουν κανενός τύπου αντίσταση και, τέλος, για άλλες σκοπιμότητες, σηκώνεται καμιά φορά το παραπέτασμα της ενημέρωσης και μπορούμε να ρίξουμε γρήγορη ματιά στο αληθινό τους πρόσωπο.

Ετσι, για παράδειγμα, μια είδηση που πέρασε στο ντούκου από τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ουσιαστικά, έδωσε τον πιο ακριβή ορισμό της λεγόμενης «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Διεθνές Ταμείο Εργατικών Δικαιωμάτων έκανε προσφυγή στα αμερικάνικα δικαστήρια κατά της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας ΕΞΟΝ - ΜΟΜΠΙΛ (από τους κύριους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Τζ. Μπους). Αφορμή για την προσφυγή στάθηκε η πληθώρα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων(φόνοι, βασανιστήρια, απαγωγές, βιασμοί κ.ά.), που καταγγέλλεται πως έκανε η εταιρία κατά χιλιάδων εργαζομένων στην επαρχία Ατσεϊ της Ινδονησίας.

Πριν δει καλά καλά την υπόθεση το δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», έσπευσε το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (όχι η εταιρία..!), διά του νομικού του συμβούλου, Γ. Ταφτ, να στείλει επιστολή, όπου, ανάμεσα στα άλλα μαθήματα κυνισμού και ιμπεριαλιστικής σιγουριάς, τονίζεται πως η εκδίκαση της υπόθεσης «θα προκαλούσε σοβαρές επιπλοκές σε σημαντικά συμφέροντα, που σχετίζονται άμεσα, σ' αυτήν την περίοδο, με το συνεχιζόμενο αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας»!!!

Υπάρχει πιο ακριβής ομολογία από επίσημα χείλη, για το πώς καταλαβαίνουν οι αρχές των ΗΠΑ αυτήν την «αντιτρομοκρατική τους εκστρατεία»; Οποιος δεν ανέχεται τα εγκλήματα των πολυεθνικών τους, «διακυβεύει τα εθνικά συμφέροντα», όπως επίσης τονίζεται στην επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα άλλα όλα, για τις λεγόμενες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του δικαίου και ό,τι άλλο ακούγεται, είναι φούμαρα από κακής ποιότητας αμερικάνικο ταμπάκο... Η ουσία είναι οι πολυεθνικές τους να μπορούν ανενόχλητες να απλώνονται και να βγάζουν κέρδος. Γι' αυτό πολεμούν, γι' αυτό, με το καλό, ή με το άγριο (πείθοντας ή εκβιάζοντας), ανακατεύουν στους πολέμους τους και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι λεγόμενες αξίες, που, τάχα, θέλουν να προστατέψουν έχουν γι' αυτούς αξία μόνο στο βαθμό που μπορούν στην εφαρμογή τους να καλύπτουν τα εγκλήματα του μεγάλου κεφαλαίου. Αν είναι να τα αποκαλύπτουν, ή ακόμα και να τα καταδικάζουν, τότε πάνε ...έναν υγιεινό περιπατάκο, ή εξαφανίζονται και εμφανίζονται οι αληθινές πλέον αξίες του ιμπεριαλιστικού κέρδους. Αυτήν την αλήθεια φωνάζουν τα νεκρά αθώα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν και τόσων άλλων χωρών του κόσμου...

Δεν ανακαλύπτουμε σήμερα την Αμερική... Το 'καναν οι Βίκινγκς, πριν ακόμα και από τον Κολόμβο. Ούτε το χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού χρειαζόμασταν αυτό το περιστατικό για να κατανοήσουμε. Ξέρουμε πως από τη φύση του δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Εμείς, όμως, μπορούμε χωρίς αυταπάτες με μαζική οργανωμένη πάλη, να αποκαλύπτουμε ακριβώς αυτήν τη φύση, που δε σηκώνει γιατρειά, να του χαλάμε τα σχέδια, μέχρι να τον τινάξουμε οριστικά από πάνω μας...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ