Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσουν οι «αποκαλύψεις», για τη χρήση της «δημιουργικής λογιστικής»

Τα κεντρικά γραφεία της WorldCom

Associated Press

Τα κεντρικά γραφεία της WorldCom
NEA ΥΟΡΚΗ.-

Τα θαύματα της «δημιουργικής λογιστικής» όπως είχε ονομάσει ο Αμερικανός πρόεδρος τις συστηματικές απάτες δισεκατομμυρίων στις οποίες επιδίδονταν τα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών, βρίσκονται εν εξελίξει και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε θα σταματήσουν, θυμίζοντας περισσότερο ταινία θρίλερ του πατριάρχη του είδους, Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Τελικά, εάν κάποιος αφελής νόμιζε ότι με την πρώτη ανακοίνωση, για τη μεγαλύτερη απάτη σε επιχειρηματικό επίπεδο που οδήγησε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία στη σύντομη ιστορία των ΗΠΑ, αποκαλύφθηκαν όλα, μάλλον έκανε λάθος αφού αποδεικνύεται ακόμη... μεγαλύτερη. Μόλις χθες, η διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της WorldCom επανέκαμψε με νέο γύρο ανακοινώσεων, αποκαλύπτοντας πως βάσει περαιτέρω στοιχείων που προέκυψαν από νέους ελέγχους στα λογιστικά της βιβλία, το μέγεθος της εταιρικής απάτης αποδεικνύεται σχεδόν διπλάσιο αυτού που είχε ανακοινωθεί αρχικά (3,9 δισ.) με την απόκρυψη δαπανών να αγγίζει τώρα τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεδομένων, λοιπόν, των επιπλέον λαθών που εντόπισαν τα νέα διοικητικά της στελέχη στις δηλώσεις των εσόδων της εταιρίας (ύψους 3,3 δισ. δολαρίων), θα πρέπει να επανεκδοθούν τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2000. Ομως, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», τα αδιαφανή κεφάλαια ανέρχονται στο ολικό ποσό των 5,6 δισ. δολαρίων, ποσό ισοδύναμο με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Τσεχίας και της Ουγγαρίας μαζί! Εκπρόσωπος της WorldCom ανακοίνωσε, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο το BBC, πως τα επιπλέον 3,3 δισ. δολάρια ανήκαν στο αποθεματικό της εταιρίας, αλλά παρουσιάστηκαν ως έσοδα από συμπίεση λειτουργικού κόστους. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιούνη, οπότε ήρθε στο φως το επιχειρηματικό σκάνδαλο, η απόκρυψη δαπανών είχε υπολογιστεί στα 3,9 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο μετά την ΑΤΤ, η οποία δημιουργήθηκε με τον καταβροχθισμό της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας MCI - η μεγαλύτερη εξαγορά στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ, που έλαβε χώρα στις 17/11/97 - και άλλων μικρότερης εμβέλειας, ήδη τελεί υπό καθεστώς νομικής προστασίας έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών της, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τις νέες αποκαλύψεις έχει ενημερωθεί ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ - (SEC).

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους υπαιτίους του πρωτοφανούς οικονομικού σκανδάλου στην ιστορία των ΗΠΑ. Ηδη έχουν συλληφθεί για το ρόλο τους στη γιγαντιαία εταιρική απάτη, οι Σκοτ Σάλιβαν και Ντέιβιντ Μάγιερς, πρώην ανώτατα διευθυντικά στελέχη της WorldCom.

Εντούτοις, πρώτα ο πετρελαϊκός γίγαντας Enron, μετά η Worldcom, η Global Crossing, η Qwest, η Adelphia, η Xerox και εν αναμονή σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η General Electric και η πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία AON, καταδεικνύουν ότι απλά βρισκόμαστε στην αρχή των αποκαλύψεων της έκτασης της απληστίας και της διαφθοράς στις οποίες για χρόνια επιδιδόταν και εξακολουθεί να επιδίδεται ο επιχειρηματικός κόσμος, που ωσάν καρκίνος τρώει τα σωθικά της οικουμένης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2005-07-31 00:00:00.0)
Στη σκιά των σκανδάλων(2002-06-28 00:00:00.0)
Νέο σαρωτικό σκάνδαλο(2002-06-27 00:00:00.0)
Μετέωρο... άλμα σε ξένες αγορές(1998-11-10 00:00:00.0)
Το πανόραμα των περσινών συγχωνεύσεων(1997-04-20 00:00:00.0)
Ο επίδοξος κατακτητής των τηλεπικοινωνιών(1996-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ