Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φυλακίζουν δημοσιογράφους στα Κατεχόμενα

Σε εξάμηνη φυλάκιση καταδίκασε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας ΑΦΡΙΚΑ, Σενέρ Λεβέντ, και τον αρθρογράφο της ίδιας εφημερίδας Μεμπτούχ Ενέρ, με την κατηγορία «προσβολής του Ραούφ Ντενκτάς σε άρθρο της εφημερίδας στις 29 Ιουλίου 1999», το λεγόμενο «δικαστήριο» του ψευδοκράτους. Με την ίδια απόφαση, η εφημερίδα καταδικάστηκε να πληρώσει το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων λιρών Τουρκίας για περίοδο δύο ετών, προκειμένου «να μην επαναληφθεί το ίδιο "σφάλμα" για τη διασάλευση της ειρήνης».

Η εφημερίδα έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις αρχές του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και έγιναν σε βάρος της δολιοφθορές και κατασχέσεις υλικών, ενώ ο Λεβέντ και τέσσερις δημοσιογράφοι της έχουν ήδη συλληφθεί στο παρελθόν και κατηγορηθεί για κατασκοπία υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την καταδίκη των δυο δημοσιογράφων από το κατοχικό καθεστώς εξέδωσε καταγγελία η Ενωση Συντακτών Κύπρου, η οποία καταδικάζει το γεγονός, τονίζει ότι επιχειρείται η φίμωση και ο στραγγαλισμός κάθε ελεύθερης αντικατοχικής φωνής και επισημαίνει ότι θα προβεί σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Διεθνή Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, καθώς και σε άλλους οργανισμούς, αξιώνοντας τη διεθνή παρέμβαση για την απελευθέρωση των φυλακισθέντων δημοσιογράφων και τον τερματισμό των διώξεων της εφημερίδας ΑΦΡΙΚΑ.

Επίσης, η ένωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησε χτες την απελευθέρωση των δύο αντιπολιτευόμενων Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν από το κατοχικό δικαστήριο.

Σε επιστολή του προς τον Ντενκτάς, ο Ρομπέρ Μενάρ, γενικός γραμματέας της RSF, εκφράζει την αγανάκτησή του για τις καταδίκες αυτές και ζητεί την απελευθέρωση των δημοσιογράφων και να πάψουν οι διώξεις εναντίον τους, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης αυτής.

«Η φυλάκιση αυτών των δύο δημοσιογράφων είναι αντάξια των χειρότερων καθεστώτων και ακόμη πιο απαράδεκτη σε μια χώρα που φιλοδοξεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», γράφει ο Μενάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ