Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τι ακριβώς προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Συνέντευξη του αρχιεισαγγελέα Α. Μακρίδη σε τουρκική εφημερίδα

Ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξη παραχώρησε ο αρχιεισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μακρίδης στην τουρκική εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ (7/8) στην οποία εξηγεί, με την πλήρη νομική τεκμηρίωση και με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ποια είναι η πραγματικά βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για το Κυπριακό. Μια λύση, η οποία παίρνει υπόψιν της το συμφέρον και των δυο πλευρών που ζουν σήμερα στην Κύπρο και της οποίας η εφαρμογή θα δώσει ένα σύγχρονο κράτος, στο οποίο θα ζουν αρμονικά και με σεβαστά τα πλήρη δικαιώματά τους οι δυο κοινότητες.

Ο κ. Μακρίδης, αφού διευκρινίζει προς τη δημοσιογράφο της ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ, Λεϊλά Ταβσάνογλου, ότι το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος στην προκειμένη περίπτωση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το γεγονός ότι κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τα Κατεχόμενα εκτός από την Τουρκία, τονίζει ότι υπάρχει η ανάγκη σήμερα να ακυρωθεί το Σύνταγμα του 1960 και να γίνει ένα νέο Σύνταγμα, όπως είναι η πρόταση της κυπριακής πλευράς.

Ο αρχιεισαγγελέας της Κύπρου διευκρινίζει ότι το Κυπριακό υπήρχε πάντα ως πρόβλημα. Από την αρχή, λέει ο κ. Μακρίδης, η Κύπρος δεν ήταν ένα ελληνοκυπριακό κράτος, αλλά ένα κράτος με δυο κοινότητες και μόνο λόγω αναγκαιότητας μέχρι το 1964 διοικήθηκε από τους Ελληνοκυπρίους.

Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Μακρίδης, επιβάλλεται να γίνει ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα συμπεριλάβει τις νέες ρυθμίσεις που θα γίνουν μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και την τάξη της νέας κυβέρνησης της χώρας. Η κυπριακή πλευρά, προσθέτει ο κ. Μακρίδης, προτείνει τη λύση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Δηλαδή, η ομοσπονδία Κύπρου θα αποτελείται από δυο ομόσπονδα τμήματα. Η μια θα είναι η ελληνοκυπριακή ομοσπονδιακή περιοχή και η άλλη η τουρκοκυπριακή, με αρμοδιότητες, καθεστώτα, υποχρεώσεις, ευθύνες και καθήκοντα οπωσδήποτε ίδια και για τις δυο περιοχές.

Οι δυο κοινότητες θα λάβουν μέρος σε κάθε είδους κυβέρνηση και η συμμετοχή καθεμιάς θα είναι αποτελεσματική. Οσον αφορά στα Δικαστήρια, είπε ο κ. Μακρίδης, θα υπάρχουν δυο Ανώτατα Δικαστήρια, εκ των οποίων το ένα θα ασχολείται με τα συνταγματικά θέματα και το άλλο με άλλα θέματα και με δικαστές που θα είναι σ' αυτά αριθμητικά ίσοι, ενώ θα υπάρχουν παράλληλα και τρεις ουδέτεροι δικαστές. Κανένας απ' αυτούς δε θα προέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα ή τη Βρετανία.

Οσον αφορά στα εκτελεστικά όργανα, όπως γίνεται σε όλες τις ομοσπονδίες, έτσι και στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρχουν δυο. Το ένα από αυτά είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα δημιουργηθεί ανάλογα με την αριθμητική δομή των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και το άλλο είναι η Ανώτατη Βουλή, στην οποία ο αριθμός εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων θα είναι 50 - 50.

Για το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση της κυπριακής πλευράς όπως την ανέπτυξε ο κ. Μακρίδης, η τουρκική πλευρά θα εκπροσωπείται με σημαντικό αριθμό, αλλά δεν μπορεί να είναι σε ίσο αριθμό με την ελληνική πλευρά.

Τελειώνοντας τη σημαντική συνέντευξή του, ο αρχιεισαγγελέας της Κύπρου τονίζει ότι μια κυπριακή ομοσπονδία που θα συσταθεί θα είναι μια ομοσπονδία, της οποίας η κεντρική κυβέρνηση θα έχει τις λιγότερες αρμοδιότητες. Γι' αυτόν το λόγο, υπογράμμισε ο κ. Μακρίδης, θα είναι μεγάλο κρίμα εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί μέχρι το Νοέμβριο.

Στηρίζει τον Ντενκτάς ο Μ. Γκιλμάζ

Τις θέσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό, όπως έχουν αυτές διατυπωθεί τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, στήριξε, με δηλώσεις του στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού NTV, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ.

Οπως αναφέρεται στο χθεσινό τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Γιλμάζ, μιλώντας στο πρόγραμμα του NTV, είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη γνώμη του οι εισηγήσεις Ντενκτάς ήταν πολύ εποικοδομητικές και υποστήριξε ότι «για το Κυπριακό η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Οσο εμείς υποβάλλουμε εποικοδομητικές εισηγήσεις και συμπεριφερόμαστε με διαλλακτικότητα, τόσο θα ενισχύουμε τη θέση μας στο Κυπριακό. Αντίθετα, αν παρουσιαζόμαστε αδιάλλακτοι, την αποδυναμώνουμε. Διαπράττουν σφάλμα όσοι πιστεύουν ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία της Τουρκίας ή οποιαδήποτε νέα εισήγηση ή αναζήτηση λύσης θεωρούνται παραχωρήσεις στο Κυπριακό».

Ο Μεσούτ Γιλμάζ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, ίσως να έχουν συνέπειες η Ελλάδα και η Κύπρος, η Τουρκία όμως θα έχει τις μεγαλύτερες.

Εξάλλου, ενοχλημένος έντονα από τις δηλώσεις Ντενκτάς κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του κατοχικού ηγέτη στον μετατιθέμενο στην Τουρκία διοικητή της 28ης μεραρχίας, εμφανίζεται ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Στο χθεσινό τουρκοκυπριακό Τύπο, δημοσιεύονται δηλώσεις - απάντηση στον Ντενκτάς του κ. Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι «ο καθένας θα πρέπει να μιλάει ανάλογα με το εκτόπισμα που έχει στο εκλογικό σώμα. Σε κανένα μέρος του κόσμου, ο αρχηγός ενός δημοκρατικού κράτους δεν επικρίνει την αντιπολίτευση, ενώπιον ενός στρατιωτικού, του οποίου λήγει η θητεία. Με τη δήλωση αυτή, ο Ντενκτάς προσπαθεί να αναμείξει την Τουρκία στα εσωτερικά της ΤΔΒΚ».

Επαφές του Τ. Παπαδόπουλου

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Τάσος Παπαδόπουλος αποδοκίμασε τη δήλωση του Γιαννάκη Ομήρου περί εμπλοκής του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο.

Μιλώντας, ύστερα από την έναρξη επαφών με ηγέτες μικρών κομμάτων για εξασφάλιση υποστήριξης προς την υποψηφιότητά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας στον προεκλογικό αγώνα στην Κύπρο.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να βλέπουμε, περισσότερο προς το μέλλον και στη συνεργασία όλων των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει το διάλογο με όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν την αλλαγή.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση στην Πόλη Χρυσοχούς με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Χρυσοχούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ