Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σημαντική απόφαση για τη σωτηρία των ρεμάτων

Ομπρέλα προστασίας για τη σωτηρία των ρεμάτων θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς με απόφασή του έκρινε παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ «για καθορισμό οριογραμμών ρεμάτων» στο Δήμο Σταγείρων - Ακάνθου Χαλκιδικής.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επικαλείται τις συνταγματικές αρχές για το περιβάλλον και στην υπ' αριθμό 43/2000 απόφασή του αναφέρει ότι για τον καθορισμό των οριογραμμών για τα ρέματα απαιτείται η σύνταξη ειδικής μελέτης. Ειδικότερα το ΣτΕ έκρινε ότι:

  • Πριν από κάθε πολεοδομική διαρρύθμιση σε χώρους όπου υπάρχουν ρέματα πρέπει να διενεργείται η αποτύπωσή τους και ο καθορισμός της οριογραμμής τους μετά από ειδική μελέτη.
  • Η έκταση που καταλαμβάνουν τα ρέματα δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται ως χώρος οικοδομήσιμος ή προοριζόμενος για την ανέγερση κοινωφελών κτιρίων.
  • Τα ρέματα ως στοιχεία του περιβάλλοντος τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας από τη νομοθεσία, η οποία αποβλέπει στη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και στη διασφάλιση της λειτουργίας τους ως μέσων απορροής των υδάτων και ως φυσικών αεραγωγών.

Τέλος, στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει ότι δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια ο καθορισμός της οριογραμμής, δεν υπήρχε συγκεκριμένη μελέτη και ότι υπαγορεύτηκε, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, από μη νόμιμα κριτήρια που απέβλεπαν στην παγιοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης δόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ