Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιδρά στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων

Με διήμερο κλείσιμο των Νομαρχιών αναμένεται να απαντήσουν οι νομάρχες της χώρας στη συνεχή αφαίρεση αρμοδιοτήτων τους από την κυβέρνηση. Η παραπάνω πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι, την προηγούμενη βδομάδα, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες σε θέματα εκπαίδευσης που έχουν μέχρι σήμερα οι Νομαρχίες, καθώς και ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που μεταφέρει την αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων στην Ελληνική Αστυνομία. Με δεδομένη την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης και από κυβερνητικούς νομάρχες, αυτή προβλέπεται να ανακοινωθεί σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΑΕ.

Ακολούθως, σε μια βδομάδα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, όπου θα εγκριθεί η όχι, η πρόταση για κλείσιμο των Νομαρχιών και η υλοποίησή της. Στο κλείσιμο των Νομαρχιών συνηγορούν και οι άκαρπες επαφές ή προσπάθειες επαφών, που είχε η ΕΝΑΕ με την κυβέρνηση. Στη βδομάδα που πέρασε, η ηγεσία της ΕΝΑΕ έστειλε επιστολή στον Κ. Σημίτη, με την οποία διαμαρτυρόταν για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το θεσμό, ενώ ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος δε δεσμεύτηκε στο αίτημα των νομαρχών να μην προωθηθεί, προεκλογικά, καμία ρύθμιση που να αφαιρεί παραπέρα αρμοδιότητες.

Οι προτάσεις, πάντως, για αποχή από την εκλογική διαδικασία και παραίτηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων που έπεσαν στο τραπέζι της ΕΝΑΕ, την προηγούμενη βδομάδα, δε βρίσκουν έδαφος. Την ίδια ώρα, οι νομάρχες παραγκωνίζουν το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα, οι αρμοδιότητες που έχουν να συνοδεύονται από τις ανάλογες οικονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις, ώστε να εξυπηρετήσουν πραγματικά τους δημότες.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως σχετική απόφαση καταδίκης της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του θεσμού έχει λάβει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, το οποίο είχε καταγγείλει ταυτόχρονα και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, είχε καταγγελθεί η συγκέντρωση των εξουσιών και αποφάσεων για την Παιδεία σε μερικούς διορισμένους περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμός στασιμότητας και αναπτυξιακής άπνοιας (2003-10-03 00:00:00.0)
Η ίδρυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητα του υπουργείου (2000-06-21 00:00:00.0)
Συνεδριάζει η ΕΝΑΕ (2000-02-15 00:00:00.0)
Αφαιρούνται αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (2000-01-13 00:00:00.0)
Η δημόσια εκπαίδευση είναι κρατική υπόθεση (1999-08-06 00:00:00.0)
"Στον αέρα" η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων (1996-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ