Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
«Ανοιχτοί ουρανοί», «κλειστά» συμφέροντα

Ως «εθιμοτυπική» και ως εκ τούτου άνευ σημασίας, επιχείρησε να εμφανίσει η ελληνική κυβέρνηση την προχτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών στη χώρα μας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού ήταν «αστραπή», αλλά εκτιμάται ότι κάθε άλλο, παρά... άνευ σημασίας ήταν, καθώς οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα εντείνουν το ενδιαφέρον τους για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας «ανοιχτών αιθέρων» στον τομέα των αερομεταφορών, ενώ κόπτονται και για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στα αποκαλούμενα «μεγάλα έργα». Αλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι αλλεπάλληλες επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ν. Μπερνς τον τελευταίο καιρό στο υπουργείο Μεταφορών.

Επίσημος συνομιλητής του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης, ο οποίος ξενάγησε τον ομόλογό του την Κυριακή το μεσημέρι στο μετρό της Αθήνας. Το περιεχόμενο των συνομιλιών όσο και τα αποτελέσματά τους, κρατήθηκαν μυστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του θέματος των «ανοιχτών ουρανών» (πλήρη «ελευθερία» στον τομέα των αερομεταφορών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας), ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε να «αναβαθμιστεί» η χώρα του στη «μοιρασιά» των μεγάλων έργων και να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» που «κέρδισαν» οι Γερμανοί με το αεροδρόμιο Σπάτων, οι Αγγλοι της «Μπρίτις Εργουέις» με την «Ολυμπιακή Αεροπορία» κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ εμφανίζονται να «προσφέρουν» υπηρεσίες μόνο στον τομέα της ασφάλειας αερολιμένων («σεκιούριτι»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ