Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλιπαρούν τους ξένους να τους προτιμήσουν

Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, «ανοικοδόμηση» των Βαλκανίων, Ολυμπιάδα 2004, Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ήταν τα επιχειρήματα Παπαντωνίου  για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ξένους κεφαλαιούχους στο Λονδίνο

«Γην και ύδωρ» στους ξένους «επενδυτές» προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προτιμήσουν την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα το χρηματιστήριο, στις επενδυτικές τους επιλογές. Οι παρακλητικές δεήσεις προς τους ξένους από την κυβέρνηση έχουν και έντονη προεκλογική χροιά, αφού μόνο πλέον από την εισροή ξένων κεφαλαίων προσδοκούν ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση, με αρνητικές παρενέργειες για το κυβερνών κόμμα.

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας χτες στο Λονδίνο σε εκπροσώπους διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, αφού αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο μέτωπο των πολιτικών λιτότητας, στη συνέχεια ξεδίπλωσε τα πλεονεκτήματα που έχει για τους ξένους επενδυτές η προτίμηση για τοποθετήσεις κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.

Οι προσφορές της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ξένους κεφαλαιούχους - σύμφωνα με την ομιλία Παπαντωνίου - περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Τη δημιουργία μιας οικονομίας ανοιχτών οριζόντων με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ( δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων), την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κλπ. Οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΚΟ, κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομεία, παιδεία, δημόσια διοίκηση κλπ., είναι το μεγάλο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
  • Τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, υπό τους αμερικανοΝΑΤΟικούς «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς.
  • Τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, όπου καλούνται τα ξένα κεφάλαια να συμμετάσχουν στην κατασκευή των κερδοφόρων επενδύσεων.
  • Την υλοποίηση του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) όπου οι ξένες εταιρίες θα έχουν - όπως και πριν - προνομιακή μεταχείριση στη μοιρασιά των έργων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ