Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αποτέλεσμα του ξεπουλήματος η κατάσταση στη ΣΟΦΤΕΞ

Συνάντηση του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Βαγγέλη Τιρτιράκη, μέλος του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ, συναντήθηκε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό. Το πρόβλημα που έθεσε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην Αλέκα Παπαρήγα ήταν η απασχόλησή τους στο εργοστάσιο, που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο μετά την ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ και τις απολύσεις εργαζομένων που ήδη άρχισαν.

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, εδώ και 8 μήνες περίπου, υφίστανται τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες, με απολύσεις, τρομοκρατία και περικοπές δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Το πρόβλημα διογκώθηκε όταν οι νέοι ιδιοκτήτες, παράνομα και προκλητικά, απέλυσαν 7 εργαζόμενους από τις μονάδες παραγωγής χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και την Πάτρα. Πέρα όμως από αυτό, έχουμε και συρρίκνωση της ίδιας της επιχείρησης, αφού η διοίκησή της κατά βούληση, διακόπτει τη λειτουργία παραγωγικών τμημάτων, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη, έφτασε στο σημείο να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο, βγάζοντας σε αναγκαστική άδεια το σύνολο του προσωπικού.

Η Αλέκα Παπαρήγα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι και στη Βουλή το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί. Κυρίως όμως υπογράμμισε το γεγονός ότι οι εξελίξεις στη ΣΟΦΤΕΞ είναι ένα μέρος του γενικότερου προβλήματος, που λέγεται ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας που κτίστηκε με τον ιδρώτα και την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους ιδιώτες. «Θέτουμε το ζήτημα αυτό, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια», είπε η Αλέκα Παπαρήγα. «Θα χρειαστεί πολύ σκληρός αγώνας κατά του καθεστώτος, που αναγορεύει τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία σε ρυθμιστή των πάντων», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - ότι ορισμένα πράγματα θα μπορούσε να είχαν παρεμποδιστεί, αν έγκαιρα υπήρχε αντίδραση στο γενικότερο συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Εχουμε προτείνει, εδώ και οχτώ χρόνια, τη δημιουργία ενός πανελλαδικού οργάνου πάλης κατά των ιδιωτικοποιήσεων που θα διακλαδωνόταν στη βάση, συσπειρώνοντας εργάτες, αγρότες και άλλους εργαζόμενους. Αυτό δεν έγινε δεκτό από συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις. Οπως δε γίνεται και τώρα, που ετοιμάζεται καταιγίδα μέτρων για το ασφαλιστικό. Αυτή η πάλη θα βοηθούσε να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων το ξεπούλημα ως τετελεσμένο γεγονός. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρώνονται στη βάση του "αυτά που ξεπουλήθηκαν, πρέπει να τα πάρουμε πίσω πίσω"».

Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε: «Το θέμα δεν είναι μόνο να προσληφθούν οι πρώτοι απολυμένοι. Είναι σοβαρό και αυτό το θέμα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι οι επιμέρους κατακτήσεις μπορούν να προκύψουν μόνο ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης μαζικής πάλης κατά της ιδιωτικοποίησης». «Τέλος - σημείωσε - θεωρούμε υποκριτική τη στάση ορισμένων, που λένε ότι συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους, αλλά την ίδια στιγμή σηκώνουν τα χέρια μπροστά στις πρακτικές της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρώτα της δίνουν την άδεια να δρα και μετά να λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ