Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ξεπουλάνε τη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Με 160 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 3 άκυρα υιοθετήθηκε απόφαση ιδιωτικοποίησης. Καταψήφισαν οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν με την παράταξη της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας». Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Το ξεπούλημα της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» αποφάσισε η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, κατά τη χτεσινή γενική τους συνέλευση. Η απόφαση, με την οποία η διοίκηση της Ενωσης εξουσιοδοτείται να πουλήσει τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, ελήφθη με 160 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 3 άκυρα.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος σε βάρος του συνεταιριστικού εργοστασίου, οι διαδικασίες του οποίου είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό με συνευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην οποία πρόσκειται η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών, που θέλουν να «βγάλουν από τη μέση» τον «Ολυμπο».

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Βάιος Αντωνίου επιτέθηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο εναντίον των εργαζομένων, επειδή είχαν καταγγείλει τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος.

Την απόφαση ξεπουλήματος καταψήφισαν οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν με την παράταξη της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» (ΛΑΕ). Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ Γιάννης Πατάκης και Γιώργος Σακοράφας τόνισαν ότι το ξεπούλημα του εργοστασίου είναι προμελετημένο και εντάσσεται στην εξυπηρέτηση της αντισυνεταιριστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, έχοντας αναλάβει να φέρει εις πέρας τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που στοχεύει στη συρρίκνωση και στη διάλυση των συνεταιρισμών προς όφελος του αδηφάγου μεγάλου κεφαλαίου, είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες ξεπουλήματος, μεθοδεύοντας την πλήρη απαξίωση του εργοστασίου, την ίδια ώρα που οι πωλήσεις των αγνών και άριστα ποιοτικών προϊόντων του είχαν εκτιναχτεί στα ύψη. Και αφού δημιουργήθηκε το πρόβλημα της έλλειψης κεφαλαίων κίνησης για τη λειτουργία του, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης συνειδητά «δεν μπήκε στον κόπο» να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ και δε δέχτηκε τη συγκρότηση Επιτροπής Σωτηρίας του «Ολυμπος», στην οποία θα συμμετείχαν φορείς του νομού ώστε να απαιτήσουν όλοι μαζί από την κυβέρνηση να δώσει αυτά που οφείλει στους συνεταιρισμούς.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για την απόφαση ξεπουλήματος του συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που απέδειξε στην πράξη το καταστροφικό της έργο στον αγροτικό και συνεταιριστικό τομέα. Η κυβέρνηση δουλεύει συνειδητά και με βάση το σχεδιασμό της ΕΕ, για διάλυση της υπάρχουσας δομής και παραγωγής στην αγροτική οικονομία και τη δημιουργία στη θέση τους νέων αγροτικών τζακιών και μεγαλοεπιχειρήσεων, που θα ελέγχουν πλήρως αυτόν τον τομέα». «Γι' αυτό λοιπόν - συνεχίζει - όταν η Ενωση χρειάστηκε οικονομική στήριξη και ζήτησε δάνειο για κεφάλαια κίνησης 500 εκατ. δραχμών στον "Ολυμπο" έκανε πως δεν καταλάβαινε, αρνούμενη να δώσει αυτά που υποχρεούται σε μια ένωση που ούτε χρεωμένη ήταν, ούτε επισφαλές ήταν το δάνειο. Αυτό δείχνει καθαρά το κατά πόσο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι φιλοσυναιτεριστική ή φιλομονοπωλιακή. Δείχνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ποιους με την πολιτική του το ΠΑΣΟΚ φτιάχνει τρισεκατομμυριούχους και ποιους χρεοκοπεί.

Η συγκεκριμένη πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην Ενωση δούλεψε υπόγεια και στο σκοτάδι. Εκρυβε την αλήθεια και μονάχα όταν οι εργαζόμενοι στον "Ολυμπο" έβγαλαν το πρόβλημα στη "φόρα" άρχισε να ψελλίζει για την κατάσταση του εργοστασίου. Συνειδητά υπονόμευσε κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί μέτωπο όλων των μαζικών φορέων του νομού για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και για τη δημιουργία αγωνιστικής ασπίδας σωτηρίας του "Ολυμπος" από τον ίδιο το λαό.

Βαριές είναι οι ευθύνες και της ΝΔ, που κινείται στην ίδια λογική με το ΠΑΣΟΚ για "ελεύθερη αγορά", μη "κρατική στήριξη των συνεταιρισμών", "μονόδρομο της ΕΕ" κ. ά. Οχι μόνο στήριξε τους συγκεκριμένους συνεταιριστές της στο ΔΣ της Ενωσης, που σχεδίασαν μεθοδικά το ξεπούλημα του εργοστασίου, αλλά με τη σιωπή της κάλυψε και πολιτικά την πολιτική ιδιωτικοποίησης του "Ολυμπος"».

Και καταλήγει: «Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει ο "Ολυμπος" να σωθεί και ν' αναπτυχθεί σαν συνεταιριστικό εργοστάσιο, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της γνησιότητας και της ποιότητας των προϊόντων, προς όφελος του συνεταιριστικού κινήματος, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων σ' αυτό και βέβαια των καταναλωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ