Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νεανικό αντάμωμα από αύριο στα Ιλίσια

Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι τετραήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

«Πρωταγωνιστές στη ζωή κι όχι εθελοντές στην υποταγή» είναι το σύνθημα των ημερών, το μήνυμα που θα εκπέμπεται από αύριο και για τέσσερις μέρες στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, εκεί όπου θα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Το Σάββατο 21/9 θα μιλήσει στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, στις 9.00 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 20/9, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Στην «κόκκινη πολιτεία» της Πανεπιστημιούπολης, που με ιδιαίτερο μεράκι διαμόρφωσαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ (παρά τις πολλές καιρικές αντιξοότητες), θα υπάρχουν όπως και πέρσι τρεις μεγάλες σκηνές, όπου θα πραγματοποιηθούν σημαντικές συζητήσεις, θα δοθούν συναυλίες και θα παρουσιαστούν μουσικά αφιερώματα. Οι υπόλοιποι χώροι και, αντίστοιχα, τα θέματα του Φεστιβάλ διαιρούνται σε τέσσερις βασικές ενότητες, με ταμπλό, περίπτερα και συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα οργανώνονται εκεί. Οι ενότητες αυτές φέρουν τους τίτλους: «Παιδεία κι Εργασία», «Διεθνιστική Αλληλεγγύη» και «Αντιιμπεριαλιστική Πάλη», με ενσωματωμένα θέματα δημοκρατικών δικαιωμάτων και νέων στρατευμένων, «Γαλατικό Χωριό» όπου θα προβάλλονται θέματα σχετικά με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ναρκωτικά και τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο της νεολαίας και, τέλος, η ενότητα του «Σοσιαλισμού», στην Κεντρική Εξέδρα, όπου θα περιλαμβάνονται τα θέματα «εθελοντισμού», Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών, η προβολή της δράσης της ΚΝΕ, ο «Οδηγητής», ο «Ριζοσπάστης», η Εθνική Αντίσταση κ.α.


Το δικό του ιδιαίτερο πρόγραμμα θα έχει ο Παιδότοπος, όπου θα δοθούν παραστάσεις καραγκιόζη, κουκλοθεάτρου, κλόουν, θα οργανωθούν εκθέσεις, θεατρικά παιχνίδια κι άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, από αυτές που ξετρελαίνουν κάθε χρόνο τους λιλιπούτειους επισκέπτες της μεγάλης «πολιτείας». Επίσης, φέτος θα λειτουργήσει και κινηματογράφος με καθημερινές προβολές και αφιερώματα στον παλαιστινιακό κινηματογράφο, στον κινηματογράφο των λαών που αγωνίζονται και στο βουβό και σύγχρονο κινηματογράφο.

Οι συναυλίες κι οι συζητήσεις

Πέρα από το αυριανό πρόγραμμα που παρουσιάζεται αναλυτικά δίπλα, τις άλλες τρεις μέρες του Φεστιβάλ, οι συναυλίες του έχουν ως εξής:

Πέμπτη 19/9: Π. Κατσιμίχας, Π. Θαλασσινός, Μ. Πασχαλίδης, Σ. Βαμβακάρης, Γ. Χριστοδούλου, Δ. Τσεκούρας - Κ. Παπακωνσταντίνου, «Εφτά Πέπλα», «Κιλιμάντζαρο», «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό», «Blues Berger», Μ. Κακέπης κι, ακόμα, αφιέρωμα σε μελοποιημένους Ελληνες ποιητές με τον Τ. Κωνσταντακόπουλο.

Παρασκευή 20/9: «Πυξ Λαξ», Ν. Ζιώγαλας - Αν. Μουτσάτσου, Μ. Φάμελος, Χ. Κροκίδης, Αγάθωνας, «Αντίθεσις», «Ενοχο Λα», «Παλαϊνά Σεφέρια» και αφιερώματα στο πολιτικό λαϊκό τραγούδι με τον Δ. Κοντογιάννη (επιμέλεια του Νέαρχου Γεωργιάδη) και στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι με την ορχήστρα Ν. Ιωνίας.

Σάββατο 21/9: Δ. Μητροπάνος, Λ. Χαλκιάς, Μ. Δημητριάδη - Γ. Θωμόπουλος, Β. Λέκκας, Β. Κορακάκης, Γ. Βέη, Λ. Παπαδόπουλος, «Magic de spell», «GBS», «Φιλμ», «Ανάπλους» και αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Κώστα Μάντζιο.

Στη Νεανική Σκηνή θα πραγματοποιηθούν δυο ακόμα μεγάλες συζητήσεις και συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 19/9, συζήτηση με θέμα: «Ενα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, τι σημαίνει για τους λαούς η αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών» με εκπροσώπους κομμουνιστικών - εργατικών κομμάτων της Μέσης Ανατολής - Μεσογείου. Συμμετέχουν ο Ηλίας Λέγγερης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Tunc Tatogluαπό το ΚΚ Τουρκίας, ο Shafi I.H.I. Elsalahout από το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης και εκπρόσωπος του ΚΚ Ιράκ.

Την Παρασκευή 20/9, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με το ίδιο θέμα όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων της Λατινικής Αμερικής. Συγκεκριμένα, το πάνελ θα απαρτίζουν: ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Jaime Cedano Roldan από το ΚΚ Κολομβίας, ο Victor Ciano από το ΚΚ και την ΚΝ Βενεζουέλας και ο Camilo Hernandez Suarez από το ΚΚ και την ΚΝ Κούβας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ