Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Η τρομο-λαγνεία σε δράση

Συνέντευξη του Αλί Εσμπάτι, προέδρου της Αριστερής Νεολαίας

Πρόσφατα κατηγορήθηκαν ο πρόεδρος της Αριστερής Νεολαίας (της νεολαίας του Αριστερού Κόμματος) και ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της οργάνωσης πως βοήθησαν τρομοκρατική οργάνωση, επειδή, κατέθεσαν σε τραπεζικό λογαριασμό ένα συμβολικό ποσό για έναν προσφυγικό καταυλισμό που διαχειρίζεται το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνη το Λαϊκό Μέτωπο συμπεριλήφθηκε στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ποινή φυλάκισης, σε περίπτωση που κατηγορηθούν, μπορεί να είναι από 2 έως 6 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Αριστερής Νεολαίας, Αλί Εσμπάτι, μίλησε στο «Ρ» για το ζήτημα αυτό.

-- Θα θέλαμε κατ' αρχήν να μας πείτε πώς ξεκίνησε όλη αυτή η υπόθεση.

-- «Τον Ιούνη του 2002 κάποιες νέες οργανώσεις προστέθηκαν στην "τρομοκρατική λίστα" της ΕΕ - μια λίστα από πρόσωπα και οργανώσεις που έχουν υιοθετήσει οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μια συμπλήρωση στην "κοινή άποψη" της ΕΕ για την τρομοκρατία, που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη του 2001. Ανάμεσα σ' αυτές τις οργανώσεις ήταν και οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Από την πλευρά μας, θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για την αυθαιρεσία αυτής της λίστας και τις σοβαρές απειλές που προκύπτουν για την εξάσκηση του νόμου και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ετσι, αποφασίσαμε να προσφέρουμε ένα συμβολικό ποσό χρημάτων για την ενίσχυση της δουλιάς υποστήριξης παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού στο Λίβανο. Μεταφέραμε το ποσό σε λογαριασμό που είχε χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια από μια σουηδική οργάνωση αλληλεγγύης, την Emmaus Bjrk. Η οργάνωση με την οποία είχε συνεργαστεί η συγκεκριμένη σουηδική οργάνωση αλληλεγγύης ήταν το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στο παράλογο γεγονός, πως αυτή η πράξη αλληλεγγύης, ξαφνικά θα μετατρεπόταν σε υποστήριξη της τρομοκρατίας! Οπότε, μεταφέραμε τα χρήματα και προχωρήσαμε και σε ανακοίνωση Τύπου. Το καινούριο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι έχουμε καλεστεί για ανάκριση από την αστυνομία, κάτι που θα γίνει την επόμενη βδομάδα. Εκτός από μένα, έχει κατηγορηθεί και ο Κρίστοφερ Χουσέτ, μέλος του εθνικού συμβουλίου, καθώς εμείς υπογράψαμε τα απαιτούμενα χαρτιά για τη μεταφορά χρημάτων».

-- Με ποιο πρόσχημα σας κατηγορούν;

-- «Μας κατηγορούν ότι παραβιάσαμε το νέο νόμο που έχει την αστεία ονομασία "ο νόμος των κυρώσεων για τη χρηματοδότηση αρκετά σοβαρής εγκληματικότητας σε ορισμένες υποθέσεις και τα λοιπά"! Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως αυτός ο νόμος είναι απλώς μια επικύρωση μιας διακήρυξης του ΟΗΕ, του 1999. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε καμιά λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων σ' αυτόν το νόμο. Ούτε αντίστροφα. Οπότε η δικαστική κατάσταση είναι ιδιαίτερα θολή. Θέλουμε να εξετάσουμε αυτόν το νόμο για να δούμε τι ακριβώς σημαίνει. Σ' αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα φανερό ότι οι νόμοι επισπεύδονται μετά την 11 Σεπτέμβρη, και πως παρακινούνται πολιτικά».

-- Τι αντιδράσεις υπήρξαν στη χώρα σας;

-- «Λίγες είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις από άλλα κόμματα ή πολιτικές νεολαιίστικες οργανώσεις. Οταν κάναμε τη μεταφορά των χρημάτων, δεχτήκαμε επίθεση από τη φιλελεύθερη νεολαιίστικη οργάνωση καθώς και από εκδότες πολλών δεξιών εφημερίδων. Αυτές οι επιθέσεις έχουν συνεχιστεί. Ωστόσο, έχουν υπάρξει κάποιες αυθόρμητες φωνές υποστήριξης, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών. Υπάρχει ήδη μια έκκληση από κάποιους διανοούμενους και φίλους της παλαιστινιακής υπόθεσης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε αυτή η έκκληση να ενισχυθεί περισσότερο και να γίνει ακόμα πιο γνωστή».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ