Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και οβίδα κατά του Αραφάτ
  • Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Παλαιστίνιο ηγέτη: ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε μέρος του κτιρίου όπου βρίσκεται, μη διστάζοντας να ανοίξει πυρ και εναντίον του γραφείου του
  • Για «αυτοσυγκράτηση» καλούν ΗΠΑ και ΕΕ την κυβέρνηση Σαρόν, για να μη διαταραχτούν τα καθεστώτα, που ίσως τους παράσχουν διευκολύνσεις στο σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε ακόμη περισσότερο, ανατινάζοντας μέρος του κτιρίου που βρίσκεται ο Γιάσερ Αραφάτ κι εκτοξεύοντας οβίδα στο γραφείο του (φωτ. από τη μετάδοση του CNN)

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε ακόμη περισσότερο, ανατινάζοντας μέρος του κτιρίου που βρίσκεται ο Γιάσερ Αραφάτ κι εκτοξεύοντας οβίδα στο γραφείο του (φωτ. από τη μετάδοση του CNN)
ΡΑΜΑΛΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

και ΣΙΚΑΓΟ.--

Η κυβέρνηση του Ισραήλ μοιάζει να το έχει αποφασίσει: αυτή τη φορά θα εξορίσει ή θα εξοντώσει τον Γιάσερ Αραφάτ.

Χτες το πρωί, πέντε ακόμη εκρήξεις συγκλόνιζαν τη Μουκατάα, το συγκρότημα που στέγαζε την Παλαιστινιακή Αρχή --πριν το μετατρέψει ο ισραηλινός στρατός σε συντρίμμια. Το μόνο κτίριο που έχει απομείνει όρθιο είναι αυτό στο οποίο βρίσκεται το γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ. Οχι πως η δύναμη που εισέβαλε στο συγκρότημα το άφησε άθικτο: μια οβίδα έπληξε το δεύτερο όροφο ελάχιστα λεπτά αφού τον είχε εγκαταλείψει ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, κι ένας φωτογράφος του Ρόιτερς είπε ότι συντρίμμια και σκόνη έπεσαν πάνω στον Αραφάτ, χωρίς τελικά αυτός να τραυματιστεί.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε την πολιορκία και την καταστροφή των δομών της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Λευκός Οίκος και οι Βρυξέλλες ...ανέβαζαν άλλη μια σκηνή στο θέατρο του παραλόγου που σκηνοθετούν, καλώντας την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν να μην «το παρατραβήξει» στα αντίποινά της. Εκ του οποίου συνάγεται ότι η οβίδα που εξαπολύθηκε κατά του γραφείου του Αραφάτ συνιστά κατά κάποια απίθανη λογική μια «μετρημένη» και εν πάση περιπτώσει «αποδεκτή», για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ηγέτες, αντίδραση!..

Πηγές του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας είπαν στο Δεύτερο Κανάλι, ένα ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι στόχος της επιχείρησης «απομόνωσης» του Αραφάτ δεν είναι αυτός που επισήμως λέγεται από τον υπουργό Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, δηλαδή να «περιοριστεί» ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αλλά να εξαναγκαστεί, λόγω της αδυναμίας του να διοικήσει, να καταφύγει στην εξορία --ένας άδηλος στόχος του Σαρόν, ο οποίος πριν μια βδομάδα είχε διαφωτιστικά πει πως «το 1967 δεν ήμασταν αρκετά αποφασιστικοί».

Ομως, ο Αραφάτ έχει κάνει σαφές ότι δε θα αποχωρήσει ποτέ από τα παλαιστινιακά εδάφη, και αυτό κάνει τους κορυφαίους συνεργάτες του να ανησυχούν για τη ζωή του: «Ο πρόεδρος Αραφάτ και όσοι είναι κοντά του βρίσκονται σε κίνδυνο», έλεγε χτες ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, λέγοντας απλώς το προφανές: όλοι τους είναι στις διόπτρες των ακροβολισμένων ελεύθερων σκοπευτών. Ενώ την ίδια ώρα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από το εσωτερικό του κτιρίου δήλωσαν τηλεφωνικώς πως φοβούνται ότι το κτίριο, μέρος του οποίου έχει πληγεί, θα καταρρεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του Αραφάτ.

Η σύλληψη 27 φρουρών τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο δεν έκαμψε την ισραηλινή ηγεσία που εξακολουθεί να ισχυρίζεται, προσχηματικά, ότι «καταδιώκει τρομοκράτες που κρύβονται» στα κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής --έστω κι αν ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν ήταν ούτε ένας από τους «καταζητούμενους» που ήθελαν, με κορυφαίο τον επικεφαλής της Δύναμης 17.

Μετά από παλαιστινιακό αίτημα, στο μεταξύ χτες νωρίς το πρωί, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο για το πρωί της Δευτέρας (17:00, ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο το Μεσανατολικό. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αμερικανική αντίθεση, σε οποιαδήποτε πρόταση απόφασης, που θα καταδικάζει τη νέα εισβολή στη Ραμάλα και την επανεπιβολή της κατοχής και της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο σύνολο των παλαιστινιακών πόλεων.

Γνωρίζοντας ότι δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε την εφαρμογή των μέτρων συλλογικής τιμωρίας: Στη Δυτική Οχθη κατέστρεψε τα σπίτια συγγενών δύο μελών της οργάνωσης Χαμάς. Και συνέχιζε τις επιχειρήσεις του σε μαζική κλίμακα...

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχ Χαμάντ μπιν Τζασίμ αλ Θάμι, δήλωνε χτες (στο δίκτυο αλ Τζαζίρα) πως του δόθηκε η «υπόσχεση από την ισραηλινή ηγεσία ότι θα σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση εναντίον του αρχηγείου» της Παλαιστινιακής Αρχής και «δε θα βλάψει τον Πρόεδρο Αραφάτ», ούτε το ένα ούτε το άλλο μοιάζουν σαν πραγματικές δεσμεύσεις. Η κατοχή της περιοχής ενδέχεται να διαρκέσει (αν η πρόσφατη ιστορία είναι κριτήριο --τον Μάρτη η κατοχή είχε διαρκέσει 34 ημέρες), ενώ σε ό,τι αφορά τον Παλαιστίνιο ηγέτη, κατά την άποψη του Αριέλ Σαρόν θα πρέπει να βγει από τη μέση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο...

Η αμερικανική κυβέρνηση δε διαφωνεί επί της ουσίας με τις θέσεις του Σαρόν, ωστόσο η συγκυρία που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παίρνοντας σαν αφορμή τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας της βδομάδας, κλιμακώνει την κρίση, αφαιρεί από το αμερικανικό στρατόπεδο, την όποια υποστήριξη μπορεί να είχε για την παροχή διευκολύνσεων εν όψει της επιχείρησης κατά του Ιράκ που εξακολουθεί να προετοιμάζει.

Ο Αραφάτ από την πλευρά του προσπαθούσε να σταματήσει τη νέα ισραηλινή επίθεση μέσω διπλωματικών καναλιών: ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο «να καταβάλει η αραβική διπλωματία το ζενίθ των προσπαθειών της, προκειμένου να σταματήσει η θηριώδης ισραηλινή επιθετικότητα». Ο ΓΓ του Συνδέσμου, Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, επιδιώκει «επαφές για να καθοριστούν πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν οι αραβικές κυβερνήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ