Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«Εμφραγμα» απ' τις ελλείψεις

Το ένα και μοναδικό καρδιοχειρουργικό τραπέζι κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας, επειδή έχει μείνει με έναν μόνο χειριστής το μηχάνημα εξωσωματικής λειτουργίας της καρδιάς

Τα συμπτώματα της πολιτικής εγκατάλειψης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα υγείας, που ακολουθούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει καθημερινά ο «Ευαγγελισμός», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό καρδιολογικών κλινών -περίπου 100- ανάμεσα στα γενικά νοσοκομεία της χώρας. Παρ' όλα αυτά, λειτουργεί με ένα μόνο καρδιοχειρουργικό τραπέζι, το οποίο κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας μια και εδώ και 15 περίπου μέρες το απαραίτητο μηχάνημα της εξωσωματικής λειτουργίας της καρδιάς δουλεύει σε μια βάρδια την ημέρα, αφού το νοσοκομείο έχει μείνει με έναν μόνο χειριστή!

Το μηχάνημα είναι παροπλισμένο και τις ημέρες γενικής εφημερίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση. Εξίσου σοβαρό, όμως, είναι το πρόβλημα και για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αφού χρειάζεται να περιμένουν μέχρι και δυο μήνες για εγχείρηση. Ηδη υπάρχουν στο νοσοκομείο ασθενείς, Ελληνες και αλλοδαποί, που είτε αναγκάστηκαν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους για να χειρουργηθούν άμεσα σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, είτε -όσοι δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα- περιμένουν ελπίζοντας ότι θα δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα.

«Το πρόβλημα δε λύνεται με την πρόσληψη ενός ή δύο εξωσωματιστών που έπρεπε από "χτες" να είχαν έρθει στο νοσοκομείο και δεν ήρθαν, εξαιτίας της ανευθυνότητας των αρμοδίων», επισήμανε στο «Ρ» ο Ηλ. Σιώρας καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου. Ο «Ευαγγελισμός» χρειάζεται, τόνισε, μια δεύτερη καρδιοχειρουργική τράπεζα, για να μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες εγχειρήσεις, επιπλέον κλίνες ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων ασθενών, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό, δεύτερο αιμοδυναμικό εργαστήριο, την ανάπτυξη πλήρως εξοπλισμένης αρυθμολογικής μονάδας. «Με μια εφάπαξ δαπάνη κάποιων εκατομμυρίων, υπογράμμισε, το κράτος -πέραν των άλλων- θα εξοικονομήσει και 1,5-2 δισ. δραχμών το χρόνο, τα οποία πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα».

Δραματική έκκληση στον διοικητή του νοσοκομείου και το Α' ΠεΣΥ για την επίλυση του προβλήματος έχουν κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό διάστημα οι διευθυντές των δυο καρδιοχειρουργικών κλινικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Την ίδια τύχη είχε και το υπόμνημα που κατέθεσε (24.9.2002) το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», στον διοικητή του νοσοκομείου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α' ΠεΣΥ και άλλους καθ' ύλην αρμόδιους.

Σ' αυτό τονίζεται ότι στο τέλος του 2001 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους ξεπερνούσαν τις 1.000. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι είναι καθαρή πρόκληση, ενώ κατασκευάζονται σουίτες στο νοσοκομείο ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, εκείνοι «να σκαρφαλώνουν στα φορεία στους διαδρόμους, για να κάνουν νοσηλεία».

Καταγγέλλουν ακόμα τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν και στην προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, δεύτερου αξονικού τομογράφου και αγγειογράφου και άλλου απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και την ιδιωτικοποίηση τομέων του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ