Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ομολογούν ότι στόχος τους είναι η πλήρης απορύθμιση

Την ένταση της εκμετάλλευσης και την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων προωθούν κυβέρνηση - βιομήχανοι, με τη συνεργασία της ΓΣΕΕ

«Σαν έτοιμη από καιρό» η κυβέρνηση έσπευσε χτες, όχι μόνο να αποδεχτεί την πρόσκληση της ΓΣΕΕ για νέα νομοθετική παρέμβαση - πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις, αλλά να υπερθεματίσει για αυτή την παρέμβαση, όπως εξάλλου αναμενόταν, πέρα από τα προπαγανδιστικά τερτίπια και μεθοδεύσεις της.

Μέσω του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλου, ο οποίος δήλωσε χτες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, ότι «στο δίλημμα ρύθμιση ή απορύθμιση, εμείς πολιτικά απαντούμε επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας», σκιαγραφείται η νέα αντεργατική επέμβαση, με σημεία αναφοράς το «εργασιακό ευρωπαϊκό μοντέλο», τον «ευρωπαϊκό πολιτικό κοινωνικό πολιτισμό» και τις αλλαγές στο «μοντέλο παραγωγής»!

Πίσω από αυτούς τους βαρύγδουπους τίτλους, καραδοκούν οι τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενίσχυση και διεύρυνση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, οι απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», μέσω του περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων, η μετατροπή του ασφαλιστικού μοντέλου, ώστε να λειτουργεί στη βάση αυτής της «ευελιξίας» και να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στους κανόνες που αυτή θέτει.

Συνακόλουθα, οι εργαζόμενοι καλούνται να γίνουν «σιωπηλοί» μάρτυρες μιας ακόμη εκστρατείας αφαίρεσης των δικαιωμάτων τους και έντασης της εκμετάλλευσης, με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο» και σημαία την «κοινωνική συναίνεση». Και σε αυτή την εκστρατεία έχει ήδη ταχτεί υπέρ της κυβέρνησης και των βιομηχάνων η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, η οποία αρνείται ακόμη και τώρα να αντιταχτεί στις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Αντίθετα, μέσω του προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλου, επαναφέρει το ζήτημα της «παρανομίας» στις εργασιακές σχέσεις και της ανάγκης να νομιμοποιηθεί, ώστε να εφαρμόζεται υπό... όρους!!! Το στίγμα το έδωσε και χθες με νέες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το ζητούμενο είναι η «ευελιξία» με...«ασφάλεια»!!!

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ανταγωνιστικότητα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε υγιείς όρους», επισήμανε ο Ρ. Σπυρόπουλος, για να προσθέσει ότι «θα θεσμοθετηθεί και η ύπαρξη ενός "κοινωνικού φόρουμ" που θα γνωμοδοτεί εκ των πραγμάτων, πριν το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει σε τέτοιες ρυθμίσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση πολιτικά θα στρέψει τις δράσεις του, και άμεσα, το υπουργείο Εργασίας».

Τα αποτελέσματα της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής είναι φανερά και αναντίρρητα ακόμη και με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσίασε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλήρης και σταθερή εργασία «διαβρώνεται».

Μόνο στο δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα, μεταξύ 2.016 επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και δημοτικών επιχειρήσεων, πανελλαδικά, η τακτική και πλήρης εργασία εμφανίζεται να αφορά μονάχα το 80% των εργαζομένων, με ισχυρές τάσεις μείωσης. Η μερική απασχόληση κυμαίνεται στο 4,6%, η εποχιακή στο 8,9% και η προσωρινή στο 6,5%. Κι αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις απαντήσεις των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ακόμη κι έτσι, προκύπτει ότι το 55% των νεοπροσληφθέντων το τελευταίο δωδεκάμηνο εργάζεται με «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης!

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα:

- Η προσωρινή απασχόληση εντοπίζεται κυρίως στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 200 εργαζόμενους (42,2%) και σε αυτές που απασχολούν 100 - 200 εργαζόμενους (21,1%).

- Η εποχιακή απασχόληση αφορά σε ποσοστό 38,3% τις επιχειρήσεις στο τουριστικό κλάδο και κατά 18,6% τις μεταφορές - επικοινωνίες.

- Η μερική απασχόληση αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις στους κλάδους της εκπαίδευσης, της υγείας και άλλες υπηρεσίες, κατά 58,9%, αλλά την αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό και τουριστικές επιχειρήσεις κατά 31,1%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά αναβάθμιση (2018-03-10 00:00:00.0)
Ζητούν σταθερή δουλιά (2005-03-03 00:00:00.0)
Χρειάζεται σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική (2003-07-06 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέα έφοδος με αίτημα της ΓΣΕΕ (2002-10-24 00:00:00.0)
Με κυβερνητικές θέσεις και στη ΔΕΘ (2001-08-28 00:00:00.0)
Οι μάσκες έπεσαν! (1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ