Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καθαρή μείωση συντάξεων

Χοντρή απάτη σε βάρος των ναυτεργατών αποτελεί η ...περίφημη τροπολογία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη δήθεν προσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ στο 70% του μισθού! Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία του Ταμείου, τα οποία αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και τα αποστέλλει με χτεσινή εξώδικη επιστολή προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, καθώς και στις εφοπλιστικές Ενώσεις Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, Ακτοπλοΐας και Πορθμείων, προειδοποιώντας ότι ο κλάδος θα βρεθεί ξανά στους καταπέλτες, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών για τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση της ΠΕΜΕΝ, «σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας του ΝΑΤ, προκύπτει ότι με την εφαρμογή της νέας ισχύουσας νομοθεσίας για τις συντάξεις των ναυτεργατών, οι συντάξεις Α` πλοιάρχου και Α` μηχανικού θα μειωθούν κατά 344,69 ευρώ και 344,55 ευρώ, αντίστοιχα». Επιπλέον δραστική μείωση στις συντάξεις προκύπτει και για τους ναυτεργάτες των πορθμειακών γραμμών εσωτερικού, ρυμουλκών, φορτηγών πλοίων εσωτερικού και άλλων κατηγοριών, επειδή οι εφοπλιστικές Ενώσεις των κατηγοριών αυτών έχουν αρνηθεί να κατοχυρώσουν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με βάση την οποία καθορίζονται οι αυξήσεις στις συντάξεις, το επίδομα των Κυριακών που ανέρχεται στο 22%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ο ναύτης αυτών των κατηγοριών πλοίων χάνει από τη σύνταξή του 25,62 ευρώ ή 8.700 δραχμές!

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν η ΠΕΜΕΝ αποστείλει το εξώδικό της, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, προκαλούσε εκ νέου τους ναυτεργάτες, προδιαγράφοντας, εκτός των άλλων, το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσία του ΝΑΤ! Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, «έχει ήδη οριστεί Επιτροπή για την περιουσία του ΝΑΤ, η οποία έχει προχωρήσει και σε δημόσια διακήρυξη για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, που θα αξιολογήσει θέματα διαχείρισης της περιουσίας του ΝΑΤ και ειδικά το γνωστό νοσοκομείο στα Βόρεια Προάστια, στα Βριλήσια»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ