Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το ζόρι «επαγγελματικά ταμεία»

«Φαγώθηκαν να προωθήσουν τον τρίτο πυλώνα, τα επαγγελματικά ταμεία»... Συνδικαλιστής των ΕΛΤΑ εύγλωττα αποτύπωνε τι συνέβη χτες πρώτη μέρα του συνεδρίου της πανελλήνιας ομοσπονδίας σωματείων ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Εκεί όπου κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποί τους στο εργατικό κίνημα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προωθήσουν το αντιασφαλιστικό μοντέλο που θέλει τους εργαζομένους να αναλαμβάνουν όλο το κόστος της ασφάλισής τους εισπράττοντας πενιχρές παροχές.

Μιλώντας στο συνέδριο και στην ημερίδα για το νέο ασφαλιστικό νόμο, ο υφυπουργός Εργασίας Ροβ. Σπυρόπουλος περιέγραψε τους κυβερνητικούς στόχους λέγοντας ότι χρειάζονται το πολύ οκτώ κύρια ταμεία ασφάλισης μέχρι 15 επικουρικά και «όσα θέλουν» επαγγελματικά. Μίλησε για «ομοσπονδίες» συναφών ταμείων που πρέπει να γίνουν, π.χ. στον Τύπο. Εκφόβισε υποστηρίζοντας ότι όσα ταμεία δε θέλουν να ενοποιηθούν κατά πώς ορίζει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος, δε θα τύχουν των υποτιθέμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων που ορίζει ο νόμος και ενδεχόμενα «θα υποστούν τις επιπτώσεις αυτής της μοναξιάς τους». Κάλεσε τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο να αποδεχτούν την υπαγωγή του ΤΑΠ ΟΤΕ (ασφαλίζει τους εργαζόμενους των ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ) στο ενιαίο ταμείο μισθωτών.

Τέλος, πολυδιαφήμισε τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία, που ουσιαστικά θα κληθούν να στήσουν οι εργαζόμενοι με δικά τους χρήματα προκειμένου να συμπληρώσουν τις πενιχρές συντάξεις που θα τους δίνουν τα ενοποιημένα κύρια και επικουρικά ταμεία. Αλλωστε ο υφυπουργός λέγοντας ότι θα μειωθούν οι εισφορές των εργαζομένων αν υπαχθούν στο ΕΤΑΜ, τους κάλεσε να τα διοχετεύσουν στα επαγγελματικά ταμεία, κάτι σαν προίκα δηλαδή.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Γ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι με την επαγγελματική ασφάλιση μπορούν να καλυφθούν τα όποια κενά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Υπέρ του αντιασφαλιστικού εκτρώματος που κατάρτισε η κυβέρνηση, αλλά και υπέρ της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου ασφάλισης στο χώρο των ταχυδρομικών τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ Φιλ. Θωμάς. Ο βουλευτής της ΝΔ Κιλτίδης είπε ότι «δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τους άξονες του ανθρωποκεντρικού συστήματος που προσδιόρισε ο άξιος υφυπουργός». Προανήγγειλε ότι και η ΝΔ ως κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Σταυρόπουλος σημείωσε ότι με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα θα δουλεύουμε περισσότερα χρόνια, θα έχουμε λιγότερες παροχές, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου ακόμα πιο εύκολα τα χρήματα των εργαζομένων να παίζονται στα χρηματιστήρια και να πηγαίνουν στις τσέπες των μεγαλοκαρχαριών. Θύμισε ότι στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Ιαπωνίας, 16 από τα 24 εκατομμύρια συνταξιούχων έχασαν τις συντάξεις τους μέσα από τέτοιες διαδικασίες. Οτι αντίστοιχα εκατοντάδες δισ. δολάρια κινδυνεύουν να χάσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στις ΗΠΑ.

Κατήγγειλε την υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης, με τους χιλιάδες νέους να δουλεύουν ανασφάλιστοι, ωρομίσθιοι, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να χάνει μεγάλα ποσά. Χαρακτήρισε τεράστιες τις απώλειες του ιδρύματος και άλλων ταμείων μετά το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.

Απέδωσε μεγάλες ευθύνες για τα τεκταινόμενα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ που επίσημα στηρίζουν αυτή την πολιτική. Επανέλαβε την ανάγκη να εφαρμοστεί ο «δωδεκάλογος» του ΠΑΜΕ, για δημόσια καθολική ασφάλιση κύρια και επικουρική, για μέτρα υπέρ των γυναικών, περιφρούρηση των βαρέων και ανθυγιεινών, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και να πληρώσουν επιτέλους οι εργοδότες για τον επαγγελματικό κίνδυνο. Να αγωνιστεί η βάση, να παλέψουν οι εργαζόμενοι για να εφαρμοστούν αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ