Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Το ζήτημα είναι ηθικό, συμβολικό και πολιτικό

Σε δήλωσή του ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, δήλωσε σχετικά με την απόφαση για την καταβολή 4,6 δισ. δραχμών στον Κ. Γλύξμπουργκ:

«Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι ο Γλύξμπουργκ και γενικότερα η οικογένειά του χρωστάει στον ελληνικό λαό και δε χρωστάμε τίποτα στον Γλύξμπουργκ. Πολύ περισσότερο που ό,τι απέκτησε και αυτός και οι πρόγονοί του, το απέκτησαν λόγω του θεσμού και όχι από την εργασία τους. Ηταν προσφορές και παροχές λόγω της ύπαρξης της βασιλείας. Με αυτή την έννοια λοιπόν, δεν προκύπτει μόνο ποσοτικό πρόβλημα, αν και έχει και αυτό τη σημασία του. Βεβαίως, είναι μικρότερο το ποσό αυτό από ό,τι φοβόταν η Ελλάδα, αλλά αν το δούμε σε σχέση με ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν με αυτά τα χρήματα, δεν είναι και ευκαταφρόνητο αυτό το ποσό. Αλλά αν το αφήσουμε αυτό στην άκρη, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα ηθικό, συμβολικό και πολιτικό σε τελευταία ανάλυση: αν μπορούνε να ζητούν οι έκπτωτοι περιουσιακά στοιχεία ακίνητα ή αποζημιώσεις για αυτά τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν από τις χώρες που βρίσκονταν παλιότερα. Μάλιστα, θα θυμίσω ότι όταν συζητούσαμε το σχετικό νόμο το 1994, αλλά και τώρα, ειπώθηκε ότι στις ελληνικές Εφορίες έχουν γίνει έλεγχοι φορολογικοί και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Γλύξμπουργκ χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο τεράστια ποσά. Τώρα η κυβέρνηση δεν το επικαλείται αυτό και θέλει να κλείσει την υπόθεση ικανοποιημένη από τα 4,6 δισ. Η δική μας άποψη είναι ότι δεν έπρεπε να δώσει δραχμή».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να συμμορφωθούμε με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα δικαστήριο Ευρωπαϊκό που αφορά και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Και ξέρετε ότι υπάρχουν χώρες που δεν τις εκτελούν τις αποφάσεις αυτές. Αν όμως η κυβέρνηση ήθελε να τις εκτελέσει, για να δείξει καλή διαγωγή, φυσικά και δε θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτό που έλεγε τότε που ψηφιζόταν ο νόμος.

Να επικαλεστεί ότι ο Γλύξμπουργκ χρωστά πάνω από 100 δισ. στην Εφορία. Και το λέω αυτό, όχι τόσο γιατί το ποσό των 4,6 δισ. είναι τεράστιο, αλλά για λόγους ηθικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ