Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»
Θέατρο σκιών από την κυβέρνηση

Μέρος της λεγόμενης περιουσίας του τέως, στο Τατόι

Eurokinissi

Μέρος της λεγόμενης περιουσίας του τέως, στο Τατόι
Επιχείρηση ξεδιάντροπης εκμετάλλευσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία έστησε η κυβέρνηση Σημίτη, θεωρώντας ως ...«ευτελές» το ποσό των 4,6 δισ. δρχ. που θα εισπράξει ο Γλύξμπουργκ, εννοείται από τις τσέπες του ελληνικού λαού.

Αν, βέβαια, το ίδιο πόσο το διεκδικούσαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι ή το απαιτούσε η κάλυψη αναγκών για τους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα χαρακτηρίζονταν ως παραλογισμοί. «Ο προϋπολογισμός δεν αντέχει, τέτοια κονδύλια», είναι η χαρακτηριστική φράση που έχουν χρησιμοποιήσει όλοι ανεξαιρέτως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και έχουν «εισπράξει» πλήθος κοινωνικών ομάδων!

Σαν «μεγάλη νίκη» και μάλιστα του... ελληνικού λαού, που θα πληρώσει το «μάρμαρο», προσπάθησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την αποζημίωση που, όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει, «θα πληρώσει η Ελλάδα» στον Γλύξμπουργκ για την ανύπαρκτη βασιλική περιουσία. Τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 4,6 δισ. δραχμές) είναι το ύψος της αποζημίωσης που καλείται να καταβάλλει η Ελλάδα στον Γλύξμπουργκ, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελούν για τον πρωθυπουργό «επιτυχία», επειδή είναι λιγότερα από αυτά που αξίωνε ο έκπτωτος μονάρχης...

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και ο Κ. Σημίτης σαν έτοιμος από καιρό εμφανίστηκε σε απευθείας σύνδεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Καυχήθηκε γιατί «με την καταβολή του ποσού αυτού, ο ελληνικός λαός προχωρά στο οριστικό κλείσιμο της τελευταίας εκκρεμότητας της μοναρχίας», ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τη μοναρχία εδώ και 28 χρόνια! Φρόντισε όμως να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα θα καταβάλει την αποζημίωση. Γιατί ως μέλος των ευρωπαϊκών οργανισμών θέλουμε οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, που εμείς δημιουργήσαμε, ακόμη και αν δε συμφωνούμε με αυτές, να είναι σεβαστές». Οι δηλώσεις των κυβερνώντων, «ούτε ένα ευρώ στον τέως», «δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα το ελληνικό δημόσιο» κ.ά. πήγαν περίπατο... Κυριάρχησε η πολιτική θέση ότι αντί για 168 δισ. δραχμές, δόθηκαν «μόνο» 4,6 δισ. δραχμές και όπως υποστήριξε και ο πρωθυπουργός: «Ενα μεγάλο χάσμα χωρίζει το συγκεκριμένο ποσό που επιδικάστηκε από τις υπερφίαλες και προπετείς αξιώσεις του "τέως"».

Οπως ήταν φυσικό, ο πρωθυπουργός θέλησε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη απόφαση σαν «τροφή» για να συντηρήσει και τους ανούσιους διαξιφισμούς του δικομματισμού. Φωτογραφίζοντας τη ΝΔ, δήλωσε ότι «ορισμένοι ήλπιζαν στη δικαίωση των υπερβολικών απαιτήσεων του "τέως". Κατηγορούσαν την κυβέρνηση για τη ζημία, που θα προκαλούσαν στον ελληνικό λαό οι πρωτοβουλίες της και οι επιλογές της. Οι αυθαίρετες αυτές κατηγορίες διαψεύστηκαν οικτρά. Το σημερινό αποτέλεσμα πρέπει να συγκριθεί με τις υπέρογκες αξιώσεις του "τέως"».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «με το Νόμο 2086/92 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο "τέως", έφτανε κοντά στο στόχο του να αποκτήσει ουσιαστικά την κυριότητα του ακινήτου στο Τατόι». Κάτι που, όμως, υποστήριξε «θα του επέτρεπε να το χρησιμοποιήσει σε όποια κατεύθυνση ήθελε, ακόμα και πολιτική». Με τους χειρισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης, «ματαιώθηκε η ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας και περιήλθαν στον ελληνικό λαό τρία ιστορικά ακίνητα με πολιτισμική και οικολογική σημασία. Η αξιοποίησή τους μπορεί πια, μετά τη σημερινή απόφαση, να προχωρήσει απρόσκοπτα».

Η ΝΔ, προχωρώντας σε υποκριτικές δηλώσεις με έντονο «χρώμα» λαϊκισμού, διά στόματος του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου, θέλησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και μάλιστα κάνοντας διάφορους συνειρμούς να παρουσιαστεί και σαν «κατήγορος» της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζε το σχετικό νόμο, αναλάμβανε διπλή δέσμευση: Πρώτον, να μη διασυρθεί το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Δεύτερον, να μην πληρώσει η Ελλάδα ούτε μία δραχμή στην τέως βασιλική οικογένεια. Τίποτα από τα δύο δε γίνεται, μετά τη σημερινή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

«Αδικημένος», αλλά και «μεγαλόψυχος», προσπάθησε να εμφανιστεί ο Γλύξμπουργκ, χτες το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1. Με εκφράσεις «θέλουμε το σπίτι μας πίσω» και «δε θέλουμε χρήματα», ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενώ φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του, σίγουρα πάντως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!

Ο έκπτωτος μονάρχης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του πήρε το σπίτι του» και ότι «βάζει το ελληνικό λαό να πληρώσει χρήματα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «πολύ γρήγορα θα γυρίσει μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα», ότι «θα παραβρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες», αφού είπε «η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο», σύμφωνα με το οποίο όπως υποστήριξε «όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - της οποίας είναι μέλος - έχουν το δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ