Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟΥΡΚΟΙ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
«Ηξεις - αφήξεις» για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ηγέτης Τουρκοκυπρίων, μιλώντας στο BBC για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, σημείωσε πως «το γεγονός ότι ο κύριος Ανάν εξωθεί τις δύο πλευρές να του δώσουν έως το τέλος αυτού του μήνα τα σημεία του σχεδίου στα οποία διαφωνούν, έτσι ώστε να ξεκινήσει διάλογος επί αυτών, υποδεικνύει πως καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει δεχτεί το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά πως είναι πρόθυμες να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τους όρους του σχεδίου, έτσι ώστε να δημιουργήσουν αυτή τη βάση. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για τη δημιουργία μιας βάσης διαπραγμάτευσης, αφού προηγουμένως συγκεκριμενοποιήσουμε σε ποια θέματα διαφωνούμε και σε ποια συγκλίνουμε».

Σε ερώτηση για το πού έγκειται η διαφωνία του στο συνταγματικό ή στο εδαφικό, ο Ρ. Ντενκτάς δήλωσε: «Από τουρκοκυπριακής πλευράς, οι πολιτικές προτάσεις του σχεδίου Ανάν είναι χειρότερες από τις αποφάσεις παλαιοτέρων συμφωνιών που αναγνώριζαν την ύπαρξη δύο εθνικών κοινοτήτων. Ο λαός μου διαφωνεί κάθετα με αυτές τις προτάσεις που αφαιρούν το ισότιμο status της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τη μετατρέπουν σε μια προστατευόμενη μειοψηφία. Οσον αφορά τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για το εδαφικό, θα τις χαρακτήριζα ανόητες. Είναι άδικες και μας βρίσκουν τελείως αντίθετους. Μπορώ να πω όμως πως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το εδαφικό στον κατάλληλο χρόνο».

«Το πιο προχωρημένο σημείο»

H επιστολή που έστειλε στον γγ των Ηνωμένων Εθνών ο Ραούφ Ντενκτάς, «είναι το πιο προχωρημένο σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει», σχολίασε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος υποστήριξε ότι η στάση του κ. Ντενκτάς, καθορίζεται από τις ευθύνες του απέναντι στην τουρκοκυπριακή κοινή γνώμη.

Μεταξύ των απαιτήσεων του γγ του ΟΗΕ και των απόψεων που εκφράζονται στην επιστολή έχει δημιουργηθεί μια «καλή ισορροπία», είπε o Τούρκος υπουργός και προσέθεσε ότι «ελπίζουμε η ισορροπία αυτή να αποτελέσει αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις από δω και στο εξής». Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αρχίσει μια κινητοποίηση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση αν η επιστολή Ντενκτάς βρίσκεται σε αντίθεση με τις απόψεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Γιακίς απάντησε ότι η επιστολή «εξηγεί αυτές τις απόψεις». «Το βήμα που κάνει ο κ. Ντενκτάς ετοιμάζει το απαραίτητο κλίμα για την αντιμετώπιση του εδαφικού προς την κατεύθυνση των τουρκικών επιθυμιών», είπε ακόμα ο Τούρκος υπουργός.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, μετέβη από τη Νέα Υόρκη στην Τουρκία για διαβουλεύσεις σχετικά με τις προτάσεις και την απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη δεύτερη επιστολή του Κόφι Ανάν. Ο Εργκούν Ολγκούν δήλωσε ότι εκτελεί εντολές του Ραούφ Ντενκτάς και ότι θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μετά το πέρας των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ολγκούν θα μεταβεί στα κατεχόμενα για επαφές με την ψευδοκυβέρνηση και ακολούθως θα μεταφέρει το σχέδιο απάντησης στον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ολγκούν ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πιθανό να αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη την ερχόμενη βδομάδα.

Στην Κύπρο ο ντε Σότο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο από την Αγκυρα, όπου είχε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο κύριος Ντε Σότο έφθασε στο αεροδρόμιο των Βάσεων Ακρωτηρίου με αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο του παραχωρήθηκε για να διευκολύνει τις εντατικές διαβουλεύσεις που έχει αυτό το διάστημα στο τρίγωνο Αθήνας-Αγκυρας - Λευκωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αναθεωρημένο σχέδιο υποβάλλει ο ΟΗΕ (2003-01-09 00:00:00.0)
Αναμένεται η απάντηση στην επιστολή Ανάν (2002-12-05 00:00:00.0)
Ποικίλλουν οι αντιδράσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων (2002-11-21 00:00:00.0)
Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη (2002-11-08 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις (2002-08-31 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών (2002-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ