Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Συγκέντρωση - συζήτηση για το σχέδιο ΑΝΑΝ

«Κυπριακό, σχέδιο Ανάν» ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε προχτές το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και τους μαζικούς φορείς «ΟΦΟΝ» και «Αγία Τριάδα».

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας κύριοι ομιλητές ήταν ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου, αδελφοποιημένης πόλης με τη Νίκαια, Γιώργος Γεωργίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

Το ρόλο των ΗΠΑ, της Αγγλίας και του ΝΑΤΟ από το 1950 μέχρι σήμερα και τις επιδιώξεις τους μέσα από το θέμα του Κυπριακού, επισήμανε στην ομιλία του ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. «Θα κάναμε λάθος, τόνισε, αν δε βλέπαμε τη γεωπολιτική στρατηγική των πετρελαίων σήμερα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ρόλο του ΝΑΤΟ που διατηρεί στην Κύπρο τη μεγαλύτερη στρατιωτική του βάση». Οι προτάσεις Ανάν, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να μη γίνουν αποδεκτές, γιατί η βάση διαπραγμάτευσης δε θα σταματήσει τη διχοτόμηση.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος δήμαρχος Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου έχει αποφασίσει να συζητήσει το σχέδιο και να ζητήσει από τον Κόφι Ανάν να επιβεβαιώσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στη βάση αυτού του εγγράφου. «Σαφώς πρόσθεσε, στην πορεία, αν υπάρχει λόγος, η Αριστερά θα ορθώσει το ανάστημά της».

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος αφού ανέλυσε το σχέδιο και επισήμανε όλες τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις που θα έχει για τον κυπριακό λαό, τόνισε πως «πρόκειται για έναν οδυνηρό συμβιβασμό», και πρόσθεσε: «Δύο επιλογές υπάρχουν. Η μία, Κύπρος υπό καθεστώς συγκαλυμμένης διχοτόμησης, υπό κηδεμονία και η άλλη, μία Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη και ελεύθερη. Τέτοια Κύπρος το σχέδιο Ανάν δεν προάγει». Τέλος, εξέφρασε την ευχή «στη δύσκολη στιγμή, όσοι σήμερα λένε ναι στις διαπραγματεύσεις, να έχουν το κουράγιο να πουν και το κρίσιμο όχι».

Στο τέλος της εκδήλωσης η τέως δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Κύπριο προσκεκλημένο δήμαρχο. Μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο, τη νομαρχιακή σύμβουλο της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ