Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΔΕΠ
Πιο δυνατή η φωνή της ΔΗΠΑΚ

Από παλιότερη κινητοποίηση των πανεπιστημιακών

ICON

Από παλιότερη κινητοποίηση των πανεπιστημιακών
Σημαντική αύξηση των δυνάμεών της σημείωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), που ολοκληρώθηκε προχτές στην Αθήνα (στο ΕΜΠ). Συνολικά, στο συνέδριο ψήφισαν 158 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 27 ψήφους (ποσοστό 17% από 14,5% που είχε στο προηγούμενο Συνέδριο, πριν δυο χρόνια). Συγκεκριμένα, αύξησε τις ψήφους της κατά 68,5%, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των πανεπιστημιακών που ψήφισαν στους πρωτοβάθμιους συλλόγους.

Η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών», που πρόσκειται στο ΣΥΝ, έλαβε 15 ψήφους, η «Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών» (πρόσκειται στη ΝΔ) 26 ψήφους, η κίνηση που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ 19 ψήφους, το ψηφοδέλτιο της Φυσικομαθηματικής Αθήνας (που επίσης πρόσκειται στο ΣΥΝ) 10 ψήφους και τρία ακόμα ψηφοδέλτια πήραν 8, 7 και 5 ψήφους.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου - όπως ήταν αναμενόμενο - βρέθηκε το θέμα των πολύμηνων κινητοποιήσεων. Η κριτική που ασκήθηκε στους χειρισμούς και στην τακτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας ήταν έντονη, ακόμα και από εκπροσώπους της παράταξης που ηγείται στην ΠΟΣΔΕΠ. Αρκετοί πανεπιστημιακοί εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους για την παγίδευση του κλάδου σ' ένα μακροχρόνιο διάλογο με την κυβέρνηση, μέσω της επιτροπής στην οποία παραπέμφθηκαν τα αιτήματα. Φάνηκαν απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα του «διαλόγου» και επισήμαναν την ανάγκη συνέχισης των αγώνων.

Το Συνέδριο απασχόλησε επίσης το θέμα των αναδιαρθρώσεων που επίκεινται στην ανώτατη εκπαίδευση. Από πολλούς συνέδρους αναδείχτηκε ότι η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των πανεπιστημίων, η ομηρία τους από επιλογές της ΕΕ, η υποβάθμιση κι ο κατακερματισμός των πτυχίων δεν είναι καταστάσεις που θα έρθουν στο μέλλον, αλλά έχουν ήδη επιβληθεί. Πάντως, όλοι μίλησαν για την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, αλλά με διαφορετικές ερμηνείες στην έννοια του «δημόσιου». Οι δυο κύριες αντιλήψεις που «συγκρούστηκαν» στο Συνέδριο ήταν από τη μία αυτή της υποταγής και διαχείρισης της κατάστασης, την οποία εξέφρασαν με διάφορους τρόπους αντιπρόσωποι που πρόσκεινται στην παράταξη της πλειοψηφίας, και από την άλλη η λογική της σύγκρουσης, της μη εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και της διεκδίκησης του «πανεπιστημίου των λαϊκών αναγκών», που εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ