Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένει η κυβέρνηση στην προεπιλογή δικαστών

Μιλώντας στη συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων, υπεραμύνθηκε των επίμαχων νομοθετικών ρυθμίσεων, για την κλήρωση προεπιλεγμένων δικαστών και την απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των δικών, που συζητιούνται στη Βουλή από την περασμένη βδομάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε και πάλι να αποσυνδέσει τις επίμαχες νομοθετικές διατάξεις από την υπόθεση για τη «17 Νοέμβρη», υποστηρίζοντας ότι το θέμα απασχόλησε το υπουργείο πολύ πριν τα τελευταία γεγονότα με την τρομοκρατία. Απόλυτα σύμφωνη με τις επιλογές της κυβέρνησης είναι και η ΝΔ. Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Κ. Τουμασάτος, τόνισε ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο και ότι πλήττεται το δικαίωμα των διαδίκων να δικαστούν από τον φυσικό τους δικαστή. Επίσης, καταφέρθηκε και κατά της ρύθμισης που απαγορεύει τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των δικών, σημειώνοντας ότι αυτό το μέτρο παραβιάζει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Το ότι τα ΜΜΕ, πρόσθεσε, συχνά ευτελίζουν την προσωπικότητα των πολιτών, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για τον περιορισμό της δημοσιότητας της δίκης και πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία (άρθρο 21 του νόμου 2173/93).

Παρεμβαίνοντας στη συνέλευση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Κρουσταλλάκης μίλησε για φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο της χώρας. Κάλεσε τους εισαγγελείς σε «πανστρατιά κατά της διαφθοράς», τους προέτρεψε να στρέφονται έγκαιρα και αποτελεσματικά εναντίον οποιουδήποτε παρανομεί, όσο υψηλά και αν βρίσκεται και καταφέρθηκε κατά του «γρηγορόσημου» που υποχρεώνονται να καταβάλλουν οι πολίτες στις συναναστροφές τους με το δημόσιο. Ζήτησε επίσης την ευαισθητοποίηση των εισαγγελέων σε ζητήματα που έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος, την άναρχη δόμηση, κλπ., αλλά και για θέματα που αφορούν στον εργασιακό χώρο, όπου καταστρατηγούνται οι όροι εργασίας, καθώς και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Απαντώντας χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι οι παραπάνω καταγγελίες δεν είναι ο κανόνας.

Η Ενωση Εισαγγελέων με ψήφισμά της επαναφέρει το αίτημα για τη λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας, την αναμόρφωση του μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών και την ίδρυση περιφερειακών Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών στο Νομό Αττικής. Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο αίτημα, για την ίδρυση των περιφερειακών Πρωτοδικείων, είναι αντίθετοι δικηγόροι του Νομού Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ