Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πνίγηκε» και η Θεσσαλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Λάρισας. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης πλημμύρισαν στη Φαρκαδόνα Τρικάλων. Ζημιές και στο νομό Μαγνησίας

Τις «πληγές» τους από τις καταστροφές που προκλήθηκαν με αφορμή την ισχυρή βροχόπτωση του Σαββάτου και εξαιτίας της ανυπαρξίας έργων υποδομής, «μετρούν» ο νομός Λάρισας, ο οποίος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι νομοί Τρικάλων και Μαγνησίας. Το μέγεθος των ζημιών αναδεικνύει, για μια ακόμα φορά, με τραγικό τρόπο, τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών αρχών, όπως της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την ανυπαρξία των έργων υποδομής π.χ. αποστραγγιστικά, εμβάθυνσης των ποταμών κ.ά.

Στο νομό Λάρισας ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν, περιουσίες χάθηκαν, χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών πλημμύρισαν, συγκοινωνιακά και επικοινωνιακά δίκτυα τέθηκαν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε χιλιάδες κατοίκους του νομού.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Αιγάνης, σ' έναν υποτίθεται καινούριο δρόμο, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες, όταν ένα κομμάτι του υπέστη καθίζηση από υπερχείλιση χειμάρρου.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν, για πολλαπλή φορά, στην περιοχή του Αγιοκάμπου, όπου η θάλασσα έφτασε σε σπίτια και σε καταστήματα. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν, επίσης, στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού και τα χωριά Παλαιόπυργος, Στόμιο, Ομόλιο, Ραψάνη και Πυργετός. Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, που δε μαζεύτηκε ακόμα από τα χωράφια, πλημμύρισαν και στα παρακάρλια χωριά. Τα νερά της βροχής μπήκαν και σε αποθήκες με φρούτα, βαμβάκι και άλλα γεωργικά προϊόντα, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με αμάζευτο βαμβάκι, σιτηρά και τριφύλλι πλημμύρισαν στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας (Κεραμίδι, Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Κλοκωτό, Γεωργανάδες) - από την υπερχείλιση του Πηνειού. Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα που δέχτηκαν μέσα στο 2002 οι αγρότες της πολύπαθης περιοχής. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια καταστράφηκαν καλλιέργειες από πλημμύρες - καθώς τον περασμένο Απρίλη, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού, είχαν πλημμυρίσει 20.000 αγροτικών καλλιεργειών, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Οπως δεν έχουν αποζημιωθεί και για τις ζημιές από τον παγετό του περασμένου χειμώνα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», που επισκέφτηκε χτες τις πληγείσες περιοχές, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, επιτέλους πρέπει να πάψει να κοροϊδεύει τους αγρότες της περιοχής και να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους για αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και να χαρακτηρίσει πλημμυρόπληκτη την περιοχή».

Κατολισθήσεις, καταστροφές στις καλλιέργειες, στην αγροτική οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και συχνές διακοπές ρεύματος προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και στη Μαγνησία.

Επίσης, στο Πήλιο, λόγω της χιονόπτωσης με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία από την Πορταριά στα Χάνια, ενώ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν ξανά! (2021-01-15 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από βροχές στο θεσσαλικό κάμπο (2016-05-24 00:00:00.0)
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο (2010-02-18 00:00:00.0)
Γιαλός τα βαμβακοχώραφα! (2004-05-07 00:00:00.0)
Θα ξανασπείρουν μετά τις πλημμύρες... (1997-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ