Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ
Στα σημερινά πλαίσια δεν έχουν μέλλον

Motion Team

Γόνιμος και εποικοδομητικός ήταν ο διάλογος που αναπτύχτηκε στην ημερίδα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την αλιεία. Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της αντιδραστικής αναθεώρησή της σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, καθώς και η εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας, όπως προέκυψαν από την εισήγηση που έκανε ο Π. Τριανταφύλλου, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και οι παρεμβάσεις των παρευρισκομένων - παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων αλιέων - είναι:

  • Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς η τάση εγκατάλειψης της δουλιάς και της εξόδου από το επάγγελμα των ψαράδων, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, (ΚΑΠ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με την πολιτική που ασκείται για όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.
  • Στόχος της αναθεώρησης της ΚΑΠ είναι ο αφανισμός των μικρομεσαίων ψαράδων και η δημιουργία μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων.
  • Για την υπεραλίευση, που είναι και το πρόσχημα, πίσω από το οποίο προσπαθεί να καλυφθεί η ΕΕ για να παίρνει καταστροφικές αποφάσεις σε βάρος του κλάδου, δεν είναι υπεύθυνοι οι μικρομεσαίοι ψαράδες, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς, οι οποίοι τους εγκλωβίζουν και τους «σπρώχνουν» στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των αλιευτικών επιδόσεων.
  • Οι μικρομεσαίοι ψαράδες πρέπει να βγουν στο προσκήνιο των κοινωνικοπολιτικών αγώνων και να συντονίσουν τη δράση τους μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ευθύνεται για τα προβλήματά τους και για την εφαρμογή μιας άλλης, στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας, όπου η ανάπτυξη του τομέα της αλιείας θα βασίζεται στην ύπαρξη και λειτουργία παραγωγικών αλιευτικών συνεταιρισμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ