Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις Ελλήνων - Αμερικανών!

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό Μνημόνιο

Ακόμα και κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις Ελλήνων και Αμερικανών προβλέπει το «μνημόνιο μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του εγκλήματος», που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή για κύρωση.

Πρόκειται για μνημόνιο που υπεγράφη τον Σεπτέμβρη του 2000 στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και τη Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζάνετ Ρένο και το οποίο αφορά κυρίως στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως βέβαια την αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί.

Οι διατάξεις του προβλέπουν ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την «καταστολή εγκλημάτων», όπως οι «τρομοκρατικές ενέργειες» και η συνεργασία αυτή θα επιτυγχάνεται μέσω: «Ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα όλων των τρομοκρατικών ενεργειών» και «αναζήτηση προσώπων που διαφεύγουν την ποινική δίωξη».

Μάλιστα, στο μνημόνιο προβλέπεται και ο «συντονισμός αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και αμοιβαίας υποστήριξης υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του μέρους, στο έδαφος του οποίου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες». Προβλέπονται, επίσης, διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών και διοργάνωσης συσκέψεων εμπειρογνωμόνων «για την υιοθέτηση κοινών μέτρων, όπου αυτά είναι απαραίτητα σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και έρευνας».

Ενδεικτικό των προθέσεων του μνημονίου είναι και το ότι υπάρχει ειδικό άρθρο για την «εμπιστευτικότητα», στο οποίο ορίζεται ότι τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΗΠΑ) «αποδίδουν από κοινού υψηλή προτεραιότητα στην πρόληψη της χωρίς εξουσιοδότησης αποκάλυψη πληροφοριών που ανταλλάσσονται εμπιστευτικά σε εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ