Τρίτη 14 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Πρωτοβουλίες αντίστασης και αποκάλυψης

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού του αγώνα των αναπήρων και των οικογενειών τους ενάντια στο νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Πρόνοια, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει σήμερα Τρίτη στη Βουλή, αλλά και για την αποκάλυψη των πραγματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα από τις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Ετος Αναπήρων, που έχει ανακηρυχτεί το 2003, προγραμματίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Σε ανακοίνωσή της, και αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την Πρόνοια, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θέλει να ολοκληρώσει το χτύπημα στο δημόσιο τομέα Πρόνοιας, ανοίγοντας το δρόμο στη «φιλανθρωπία», στον ψευτοεθελοντισμό και στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

«Αφού για χρόνια πάγωσαν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν διάφορες υπηρεσίες και κέντρα, σκορπίζουν τις διάφορες μονάδες καταργώντας το δημόσιό τους χαρακτήρα, περνώντας τη διοίκησή τους στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας, που έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα Υγείας και τώρα της Πρόνοιας. Το νέο "επαναστατικό" μέτρο που θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση με το νέο νόμο για την Πρόνοια είναι αυτό των εράνων παντός τύπου (τηλεμαραθώνιοι κ.ά.)», τονίζει η ΣΕΑΑΝ.

Στη συνέχεια αναφέρεται στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ετος για την Αναπηρία και επισημαίνει ότι πίσω από τις διακηρύξεις περί «ίσων ευκαιριών», περί «κοινωνίας αλληλεγγύης», «πρόσβασης, ένταξης και ενσωμάτωσης», κρύβονται οι βασικές αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για δραστική μείωση του δημόσιου κοινωνικού τομέα (Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), για δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος στην αχαλίνωτη επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

«Πουθενά, υπογραμμίζει η Επιτροπή, δε γίνεται κουβέντα στα κείμενα της ΕΕ για το έτος αναπήρων, για την εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των αναπήρων για δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Πουθενά δε γίνεται κουβέντα στα κείμενα της ΕΕ για την υποχρέωση των κρατών-μελών για την εξασφάλιση ειδικού σχολείου για τα τρία εκατομμύρια τουλάχιστον ανάπηρα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, για τους πάνω από 10 εκατομμύρια άνεργους, που δεν καταγράφονται πουθενά».

Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο 11.1.2003 και αποφάσισε ομόφωνα:

  • Ως πρώτη αντίδραση στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης, οργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή 26.1.2003 στο σταθμό του μετρό του «Ευαγγελισμού» και πορεία στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα γίνεται η πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για το Ευρωπαϊκό Ετος Αναπήρων.
  • Η Επιτροπή θα συμμετάσχει με πολυμελή αντιπροσωπεία της στη μεγάλη διαδήλωση στο Ναύπλιο, στις 24 του Γενάρη, οπότε θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ