Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Διασφάλιση» του απόρρητου των επικοινωνιών

Μια ακόμα Αρχή για το «θεαθήναι», με αντικείμενο τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) συγκροτεί η κυβέρνηση, καταργώντας παράλληλα την υφιστάμενη Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Η συγκρότηση της νέας Αρχής προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, η χρησιμότητα της νέας Αρχής τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει ήδη και λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η οποία συγκροτείται από έναν αντιπρόεδρο της Βουλής, από έναν βουλευτή - εκπρόσωπο κάθε κόμματος που διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα και ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και με ειδικές γνώσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η ΑΔΑΕ θα είναι 5μελής με θητεία τέσσερα χρόνια, ενώ δύο από τα μέλη θα ανανεώνονται μετά τη διετία. Αρμόδια για την επιλογή των μελών είναι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ο διορισμός τους θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η ΑΔΑΕ μπορεί να διενεργεί αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από καταγγελίες, ελέγχους σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, οργανισμών, καθώς και δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παροχή τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και γενικά ανταπόκρισης και επικοινωνίας, με σκοπό να ελέγχει την τήρηση των διατάξεων περί απορρήτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ