Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Να μείνει χώρος πρασίνου και περιπάτου

Την αντίθεσή τους στα σχέδια εμπορευματοποίησης εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής

Η ανάγκη να μην αλλάξει η χρήση του Πεδίου του Αρεως και να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και περιπάτου, σε μια πόλη που στενάζει από τόνους τσιμέντου, ήταν το κύριο ζήτημα που προέκυψε από τη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο χώρο του άλσους, κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής Αγώνα.

Οπως σημείωσαν οι κάτοικοι, σχεδιάζεται, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η σταδιακή αλλαγή χρήσης του χώρου, με τη δημιουργία δύο κεντρικών οδικών αξόνων που θα μπορεί να χρησιμοποιούνται και ως πάρκινγκ. Παράλληλα, όμως, με κάγκελα περιφράζονται οι είσοδοι του πάρκου.

Στον ίδιο χώρο, εξακολουθούν να υπάρχουν οι αυθαίρετες κατασκευές του Πανελληνίου ΓΣ (πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Μ. Κυριακού). Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα γυμναστήρια του Συλλόγου, θα χρησιμοποιηθούν ως Ολυμπιακό προπονητήριο, γεγονός που εντείνει τους φόβους τους ότι η χρήση του πάρκου θα αλλοιωθεί. Να σημειωθεί ότι η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, έχει αποφασίσει πέντε φορές για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποια ουσιαστική ενέργεια. Την ίδια στιγμή και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, παραδέχτηκε πως πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα. Και η ηγεσία, όμως, του υπουργείου, δεν έχει προβεί σε καμιά σχετική ενέργεια.

Σημαντικό πρόβλημα, τέλος, για τους κατοίκους αποτελεί και η διαρκής εμπορευματοποίηση του πάρκου, το οποίο χρησιμοποιείται για τη λειτουργία μιας σειράς εκθέσεων και παζαριών (οι κατασκευές ογκώδεις), με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των Αθηναίων γενικότερα.

Η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε να προχωρήσει σε πορεία διαμαρτυρίας γύρω από το χώρο. Εκεί, όμως, στοιχεία ξένα προς την Επιτροπή Αγώνα, ξήλωσαν, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και του φορέα, τα κάγκελα που τοποθετούνται στο χώρο. Η Β. Καραγιάννη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, δήλωσε στο «Ρ», πως αν και ο αποκλεισμός των εισόδων του πάρκου σημαίνει και αποκλεισμό των κατοίκων από αυτό, εντούτοις το κύριο πρόβλημα είναι οι προσπάθειες του μεγάλου κεφαλαίου να βάλει ταφόπλακα σε έναν ακόμη ελεύθερο χώρο της πρωτεύουσας και σε αυτό το θέμα πρέπει οι κάτοικοι να απαντήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ